Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 1. 2011,
17.20

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 1. 2011, 17.20

7 let, 2 meseca

McDonald's lani z rekordno prodajo dobiček povečal na pet milijard dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Veriga restavracij s hitro prehrano McDonald's je lani ustvarila 4,95 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je več kot leta 2009, ko je dobiček znašal 4,55 milijarde dolarjev.

Prihodki družbe so se lani v primerjavi z letom prej zvišali z 22,74 milijarde dolarjev na rekordnih 24,07 milijarde dolarjev. Pozitivni so bili tudi rezultati družbe za zadnje četrtletje lanskega leta, ko je McDonald's zabeležil 1,24 milijarde dolarjev čistega dobička oz. dva odstotka več kot v enakem obdobju leto poprej. Prihodki družbe pa so se med oktobrom in decembrom v primerjavi z enakim obdobjem leta 2009 povečali za štiri odstotke na 6,21 milijarde dolarjev. Prodaja je v vseh četrtletjih zrasla po vsem svetu Prodaja verige, ki v 117 državah šteje več kot 32.000 restavracij, je v vseh četrtletjih zrasla po vsem svetu. V zadnjem trimesečju je bila rast prodaje v ZDA 4,4-odstotna, v Evropi 3,4-odstotna, na področju Azije, Pacifika, Bližnjega vzhoda in Afrike pa 5,5-odstotna.

Obeta se rast stroškov za sestavine jedi Rast prodaje v ZDA, ki so ključni trg družbe, je bila v četrtem trimesečju manjša kot v tretjem, in sicer predvsem zaradi zelo slabega in mrzlega decembrskega vremena. Pri tem McDonald's opozarja, da se v prihodnje tu obeta rast stroškov za sestavine njihovih jedi.

Analitiki so sicer pričakovali, da bo letni čisti dobiček verige restavracij s hitro prehrano višji, trimesečni pa nižji, medtem ko so bili prihodki tako na letni kot na četrtletni ravni v skladu z njihovimi pričakovanji.

Tudi leto 2011 se je začelo dobro "Rezultat družbe za leto 2010 odraža našo politiko, usmerjeno na stranke, uspešnost našega poslovnega modela ter ustrezno povezavo med franšizami, dobavitelji in zaposlenimi," je poslovne rezultate komentiral izvršni direktor McDonald'sa Jim Skinner. Dodal je, da kaže, da bo uspešno tudi letošnje leto. Samo januarja naj bi namreč prodaja družbe zrasla za štiri do pet odstotkov.

Letos 1100 novih restavracij Družba namerava v letošnjem letu v širitev svoje znamke vložiti 2,5 milijarde dolarjev. Zgraditi želi 1100 novih restavracij in obnoviti nekatere že obstoječe. Decembra so v podjetju napovedali, da bodo letos na Kitajskem, kjer trg hitre prehrane še vedno raste zelo hitro, odprli 200 novih restavracij. Tu ima veriga trenutno 1100 lokalov, kar je precej manj kot njen tekmec KFC, ki je v lasti Yum! Brands. Slednji ima namreč na Kitajskem 3200 restavracij.

Ne spreglejte