Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
21. 2. 2014,
10.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matjaž Kovačič NKBM

Petek, 21. 2. 2014, 10.15

7 let, 2 meseca

Matjaž Kovačič: Rekli so mi, naj bom raje tiho, ker me bodo še ubili

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji predsednik NKBM Matjaž Kovačič je prepričan, da so za bančno luknjo krivi predvsem politiki, ki so odlašali z dokapitalizacijo banke, in ne sumljivi posli, ki jih preiskuje policija.

Kovačič je v intervjuju za časnik Večer na obtožbe poslovneža Sama Majcenoviča, ki ga v kazenski prijavi obtožuje, da je del kriminalne združbe, ki ga je zavedla v nakup ničvrednega zemljišča pri Zadru za osem milijonov, odgovoril, da Majcenovič "verjetno nima preštetih vseh ovac", saj v času spornih dogodkov, ko naj bi po Majcenovičevih besedah nekomu tretjemu jamčil za korektnost posla, v Multiconsultu, hrvaškem podjetju NKBM, od katere je kupil sporno zemljo v Zadru, ni bil prisoten v nobeni vlogi, niti ga, kot pravi Kovačič, nihče ni seznanil s podrobnostmi okoli kupčije.

"Golob ni imel težav, ko je po tajkunskem modelu prevzel svoje podjetje" Po kriminalističnih preiskavah nepremičninskih poslov na hrvaškem in oceni o "izginulih" 30 milijonih evrov so se v javnosti pojavili namigi, da naj bi bil denar namenjen za prevzem NKBM. Mediji so ugibali, da naj bi skrivna združba, v kateri naj bi bil tudi Kovačič, prek določenih skladov na varšavski borzi s tem denarjem kupovala delnice banke.

"Slišal sem za ta scenarij in vse, kar lahko rečem, je, da so tisti, ki so ga širili, zreli za psihiatrijo. To lahko mirno napišete. Na ušesa mi je prišlo, da je tako razmišljalo vodstvo nekdanje agencije za kapitalske naložbe (AUKN) na čelu z gospodom Markom Golobom. Ta pa ni imel nobenih težav, ko je sam po tajkunskem modelu prevzemal svoje podjetje. Tak človek verjetno pač sodi po sebi," je poudaril Kovačič.

Politika ima največji interes pri kadrovanju Prepričan je, da so za bančno luknjo krivi predvsem politiki, ki so odlašali z dokapitalizacijo banke, in ne sumljivi posli, ki jih preiskuje policija. Dokapitalizacijo iz leta 2008 je označil za zvonjenje po toči, saj je takrat kriza že izbruhnila.

"Pritiski in poskusi vplivanja so bili ves čas prisotni. Nekaj jih je prihajalo iz uradne politike, nekaj pa od ljudi, ki so se poskusili legitimirati kot igralci, ki delujejo s političnim blagoslovom. Že nekdanja šefa NLB sta pred kratkim na zaslišanjih v parlamentu jasno povedala, da je naivno verjeti, da politika ne pritiska na vrhove bank. Daleč največje interese imajo pri kadrovanju," je povedal o pritiskih politike.

"Ne mislim biti več tiho" Ti pritiski prihajajo iz obeh opcij? "Absolutno, ne eni ne drugi niso odporni proti želji po moči. Prelaganje krivde in lov na čarovnice, ki se ga zdaj gredo politiki, je navadno svetohlinstvo ... To, kar vam razlagam, so resne stvari. Ko sem se o njih pogovarjal z drugimi ljudmi, so mi pred časom rekli: 'Matjaž, bodi rajši tiho. Te bodo še ubili!' Ampak moje ime je umazano že do mere, da je moje življenje že uničeno in ne mislim več biti tiho," je odgovoril za Večer.

Ne spreglejte