Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
14. 10. 2015,
15.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marjan Batagelj Postojnska jama

Sreda, 14. 10. 2015, 15.46

7 let, 2 meseca

Marjan Batagelj: Politika mora pustiti gospodarstvu, da je svobodno

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odločiti se moramo, ali bo veljala demokracija večine ali politična diktatura manjšinskega lastnika, je glede sporov o izplačilu dividend dejal prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj.

Večinski lastnik (74,9 odstotka) Postojnske jame, d. d., ki na podlagi koncesnine upravlja znamenitost (odstotek od koncesije dobi država, 99 odstotkov pa občini Postojna in Pivka), je družba Batagel & Co., manjšinski (25,1 odstotka) pa podjetje Postojna turizem, ki je v lasti občine Postojne.

Izplačilo dividend ali naložbe? Spor med njima je nastal glede izplačila dividend, saj jih Batagelj noče izplačati, ker hoče dobiček vložiti v nadaljnje naložbe, medtem ko manjšinski lastnik želi dividende. V primeru izplačila 3,2 milijona dividend bi Batagel & Co. dobil 2,5 milijona evrov, Postojnski turizem pa 700 tisoč evrov. "Kljub temu sem se izplačilu dividend uprl," je poudaril.

Kot pravi Batagelj, noče narediti napake drugih turističnih podjetij, zaradi česar je slovenski turizem kapitalsko podhranjen in s tem tarča nakupov (Hoteli Bernardin, Sava …). Kot pravi, si želi hotelsko širiti tudi na Bled in Ljubljano, ni pa izključil niti, da bi kupil hotel v Lipici.

Razvoj slovenskega turizma Sam je prepričan, da je treba povezati slovenski "turistični polmesec": Bled-Postojnska jama-Lipica-Piran. Poudaril je tudi, da je družba Postojnska jama zelo nizko zadolžena, le 15-odstotno, torej ima veliko prostora za rast in širjenje.

Batagelj je na novinarski konferenci predstavil tudi uspehe družbe: če je bilo leta 2008 10,4 milijona evrov prihodkov, jih bo leta 2015 18,2 milijona evrov. Kot je spomnil, je leta 2008 prevzel družbo, ki je bila v propadu. Zrasla je tudi vrednost delnice Postojnske jame, zdaj je vredna 58 evrov, predvideva, da bo leta 2018 vredna okoli 96 evrov.

Skoraj milijon obiskovalcev Povečal se je tudi obisk. Leta 2009 je imela jama okoli 660 tisoč obiskovalcev, letos 980 tisoč. Le šest odstotkov obiskovalcev so slovenski turisti, kar 30 odstotkov pa je neevropskih gostov. To je po besedah Batagelja razlog za uspešnost Postojnske jame.

Glede očitkov o nesmotrnosti posameznih nepremičninskih poslov Postojnske jame, ki mu jih očita direktor Postojna turizma Teodor Kocman, je Batagelj dejal, da je gradivo o spornih nakupih nepremičnin že poslal na Policijsko upravo Koper.

Ne spreglejte