SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mariborska nadškofija tik pred bankrotom

3

termometer

Nadškofija Maribor ima že več dni blokirana računa pri NKBM in Abanki Vipa, zaradi neporavnanih obveznosti pa sta banki BKS in Sparkasse s pomočjo sodišča že začeli z rubežem njenih nepremičnin.

S stečajem družbe Gospodarstvo Rast, ki je predstavljala vrh s cerkvijo povezanih finančnih holdingov, se je namreč dokončno podrla cerkvena finančna piramida, zgrajena na bančnih posojilih, s krizo pa so praktično presahnili viri financiranja, piše Dnevnik in dodaja, da je zaradi dolgov v skupni višini 7,6 milijona evrov med drugim ogrožen dvorec Betnava in okoliški gozdovi in celo sam sedež nadškofije v središču Maribora. Nadškofija je po novembrskem stečaju Gospodarstva Rast očitno tik pred bankrotom.

Konec leta 2010 naj bi dolgovi nadškofije do bank znašali 17,4 milijona evrov V tamkajšnji nadškofiji, na katero že več kot leto dni letijo očitki zaradi slabega gospodarjenja, ki je povzročil veliko luknjo v bilancah bank, prizadel pa je tudi na desettisoče malih delničarjev holdingov Zvon Ena in Zvon Dva, sicer molčijo. Konec leta 2010 naj bi po njihovih podatkih, ki so jih razkrili tik pred odhodom dolgoletnega nadškofa Franca Krambergerja, dolgovi nadškofije do bank znašali 17,4 milijona evrov.

Ko pade Zvon Ena Holding, bo padel tudi cerkveni imperij Do dokončnega potopa nekdaj mogočni cerkveni finančni imperij v Mariboru loči le še stečaj Zvon Ena Holdinga. Poleg Gospodarstva Rast, ki je v stečaju že od novembra lani, je namreč konec preteklega tedna mariborsko sodišče napovedalo, da bo v osmih dneh razglasilo tudi stečaj v Zvon Dva Holdingu. Za Zvon Ena bo med drugim usodna tudi razlastitev v telekomunikacijski družbi T-2, ki je bila vseskozi velik adut za sanacijo holdinga.

Dokapitalizacija podjetja? Družba T-2 za pravnomočno potrjeno prisilno poravnavo čaka le še na odločitev višjega sodišča, ki mora odločiti o pritožbi Telekoma Slovenije na zavrnitev njihove zahteve za stečaj konkurenta. Kot pa še piše Dnevnik, naj bi Zvon Ena poskrbel za nov pravni manever, saj je v začetku decembra sklical skupščino T-2, na kateri naj bi izglasovali dokapitalizacijo podjetja v višini milijona evrov, denar, ki ga je zagotovil nekdo tretji, pa deponiral pri mariborski notarki.

Po informacijah omenjenega časnika so nekdanji lastniki direktorja T-2 Uroša Rožiča "prepričevali", naj skupščinski sklep vpiše v sodni register, česar pa ni hotel storiti. Pozneje je upniški odbor dosegel tudi začasno odredbo, s katero je vodstvu podjetja prepovedal vpis omenjene dokapitalizacije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin