Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 4. 2011,
10.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

turizem obisk

Sobota, 30. 4. 2011, 10.30

7 let, 2 meseca

Marca v Sloveniji več turistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija je marca v turističnih nastanitvenih objektih zabeležila 8,8 odstotka več prihodov turistov kot v enakem obdobju lani, prenočitev turistov pa je bilo več za 6,7 odstotka.

Domači turisti so marca ustvarili 4,4 odstotka več prihodov in 2,7 odstotka več nočitev kot marca lani, tuji pa za 12,4 odstotka več prihodov in za 10,9 odstotka več nočitev, so sporočili iz državnega statističnega urada. Turiste pritegnejo predvsem zdravilišča Dve petini vseh prenočitev je bilo sicer zabeleženih v nastanitvenih objektih v zdraviliških občinah, kar je odstotek več kot v tretjem mesecu lani. Na drugem mestu so bile gorske občine (19 odstotkov vseh prenočitev oz. dva odstotka več kot marca lani), sledile pa so obmorske občine (18 odstotkov vseh prenočitev oz. 14 odstotkov več kot marca lani). Največ italijanskih gostov V marcu so največ tujskih prenočitev v Sloveniji ustvarili Italijani (25 odstotkov), Avstrijci (15 odstotkov), Hrvati in Nemci (oboji po devet odstotkov).

Največ - 73 odstotkov - vseh prenočitev je bilo v obravnavanem obdobju evidentiranih v hotelih. V apartmajskih in počitniških naseljih jih je bilo sedem odstotkov, v zasebnih sobah, apartmajih in hišah pa dva odstotka.

Obeta se nam dobra turistična sezona Na Slovenski turistični organizaciji (STO) pričakujejo, da se bo pozitivni trend prihoda in prenočitev nadaljeval tudi v prihodnjih mesecih in v glavni turistični sezoni. "Veseli nas, da se poleg večjega obiska povečuje število ustvarjenih prenočitev tako na ključnih trgih kot tudi širše. Obetavno turistično sezono napoveduje tudi dober obisk in zasedenost turističnih destinacij med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki," je dejala direktorica STO Maja Pak.

Vedno več tudi domačih turistov V prvem letošnjem četrtletju se je število prihodov turistov glede na enako obdobje lani povečalo za pet odstotkov. Število prihodov domačih turistov je pri tem poraslo za tri odstotke, tujih pa za sedem odstotkov.

Vseh prenočitev je bilo med januarjem in marcem za tri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Tuji turisti so ustvarili sedem odstotkov več prenočitev, domači pa približno enako.

V marinah za 8 odstotkov manj plovil kot lani Statistični urad je ta teden objavil tudi letne podatke o navtičnem turizmu. Po teh izračunih je bilo v slovenskih marinah lani nameščenih 6755 plovil, od tega 1835 na kopnem, 4920 pa je bilo privezanih v morju.

Glede na severno geografsko lego vseh treh slovenskih marin so med tujimi obiskovalci prevladovali navtični turisti iz sosednjih in srednjeevropskih držav. Med njimi je bilo največ Italijanov, Nemcev in Avstrijcev. Med plovili so bila glede na velikost najštevilnejša tista, ki so bila dolga od 10 do 12 metrov.

Ne spreglejte