Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 1. 2012,
17.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

obveznice

Sreda, 4. 1. 2012, 17.00

7 let, 2 meseca

Madžarska umaknila ponudbo zamenjave obveznic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Madžarska agencija za upravljanje z dolgom je sporočila, da je umaknila ponudbo zamenjave obveznic z dospelostjo leta 2013 za obveznice z dospelostjo leta 2020.

Kot so pojasnili v agenciji, je bilo povpraševanje po novih obveznicah ustrezno, vendar pa je bila zahtevana donosnost previsoka, zato so vse ponudbe zavrnili.

Zahtevana donosnost na nove obveznice z daljšo ročnostjo ni bila primerna Po besedah predstavnikov agencije zahtevana donosnost na nove obveznice z daljšo ročnostjo ni bila primerna in se zamenjava Madžarski ne bi splačala. Koliko so zahtevali vlagatelji, ni znano.

Povprečna obrestna mera na madžarske desetletne obveznice je bila na sekundarnem trgu pred novim letom denimo pri 9,75 odstotka, v torek se je okrepila na 10,32 odstotka, danes pa že na 10,58 odstotka, kar je najvišje po aprilu 2009.

Po poročanju tujih agencij obrestne mere rastejo zaradi zaskrbljenosti vlagateljev glede neobičajne ekonomske politike madžarske vlade in negotove usode glede potrditve previdnostnega posojila Madžarski s strani EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Forint dosegel novo najnižjo vrednost v zgodovini Pogajanja o posojilu so namreč zaradi novega madžarskega zakona o centralni banki prekinjena. Madžarski parlament je zakon o centralni banki kljub mednarodni zaskrbljenosti potrdil minuli petek. Kritiki trdijo, da je namenjen povečevanju vpliva vlade na monetarno politiko oz. spodkopavanju neodvisnosti centralne banke. Na čelu te namreč sedi guverner Andras Simor, ki se ne želi ukloniti vladi glede vzdrževanja nizkih obrestnih mer, pač pa daje prednost krotitvi inflacije.

To dogajanje se odraža tudi na vrednosti madžarske nacionalne valute. Forint je v primerjavi z evrom danes dosegel novo najnižjo vrednost v zgodovini. Za evro je bilo treba namreč odšteti 318,86 forinta.

Ne spreglejte