Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 1. 2020,
20.46

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,91

30

Natisni članek

odpadki Madžarska komunalno blato kriza

Torek, 14. 1. 2020, 20.46

4 leta, 3 mesece

Madžarska dovoljenj ne da, katastrofo lahko prinese prvo deževje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,91

30

Medtem ko se v Sloveniji že dlje časa spopadamo s težavami na področju odpadne embalaže, se zdaj utapljamo tudi v komunalnem blatu. Madžarska, kamor smo prej izvažali blato, drži svoje obljube in noče biti več evropsko stranišče. Ker novih dovoljenj ne bo, v kar polovici slovenskih komunalnih podjetij, ki pri prečiščevanju ustvarijo okoli 80 tisoč ton blata na leto, zdaj ne vedo, kam z njim.

Ena izmed rešitev je sežig, vendar za to potrebujemo sežigalnico. To je dolgotrajen proces, komunalna podjetja pa rešitev potrebujejo najpozneje v nekaj tednih, so poročali v oddaji Planet 18 na Planetu.

KP Logatec: Imamo polno čistilno napravo

V Komunalnem podjetju Logatec imajo trenutno polno čistilno napravo. "Seveda smo ta teden začeli dehidracijo blata, tako zdaj polnimo prvi kontejner. Zdržimo lahko še z enim ali petimi kontejnerji, potem pa bo težko. To pomeni slabe štiri tedne," je razlagal direktor podjetja KP Logatec Boštjan Aver.

Ker novih dovoljenj ne bo, v kar polovici slovenskih komunalnih podjetij, ta pri prečiščevanju ustvarijo okoli 80 tisoč ton blata na leto, zdaj ne vedo, kam z njim. | Foto: Planet TV Ker novih dovoljenj ne bo, v kar polovici slovenskih komunalnih podjetij, ta pri prečiščevanju ustvarijo okoli 80 tisoč ton blata na leto, zdaj ne vedo, kam z njim. Foto: Planet TV

Vodja čistilne naprave Rezka Mlakar je pojasnila, da se biološko blato centrifugira na centrifugi in nato pada v večji kontejner, kjer ga zbirajo. "Potem gre v nadaljnjo predelavo. To blato bomo trenutno skladiščili," je dejala. Dehidracijo so začeli izvajati, ker je podjetje Saubermaher 20. decembra nehalo prevzemati njihovo blato. "Zbira se pred centrifugiranjem volumna 170 kubičnih metrov, kar pri nas pomeni tritedensko zalogo blata," je dodala Mlakarjeva.

Simon Zajc
Novice Utapljali se bomo v iztrebkih in plačevali višje položnice #video

Minister obljubil, da bo rešitev znana v 14 dneh

Trenutno v logaškem podjetju poskušajo izvesti skupni javni razpis za izvajalca. "V stiku smo s približno 25 komunalnimi podjetji, ki imajo podobno težavo. Komuniciramo vsak dan in zbiramo podatke o količinah mulja, ki ga imajo, in o trenutnem stanju njihovih javnih razpisov," je pojasnil Aver.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je v ponedeljek obljubil, da naj bi bila rešitev za komunalna podjetja znana v 14 dneh. | Foto: STA , Minister za okolje in prostor Simon Zajc je v ponedeljek obljubil, da naj bi bila rešitev za komunalna podjetja znana v 14 dneh. Foto: STA ,

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je v ponedeljek obljubil, da naj bi v 14 dneh izvedeli, kaj bo rešilna bilka za komunalna podjetja. "Dokler ne bomo samozadostni, bomo vedno ranljivi, in tudi zdaj, čeprav imamo nujne razmere, si prizadevamo za trajnostno rešitev, torej postavitev sistema ravnanja z odpadnim blatom pri nas doma," je poudaril minister.

Novice Kopičenje komunalnega blata bi lahko kmalu povzročilo težave #video

Že prvo obilno deževje bi lahko prineslo okoljsko katastrofo

Ena od mogočih rešitev bi bila sežig, vendar pa ima okoljevarstveno dovoljenje za sežig odpadkov pri nas le pet upravljavcev, in to samo za šest naprav, kar za to težavo še zdaleč ni dovolj. Pa bi bila rešitev lahko gradnja novih sežigalnic? "Če tak objekt postavimo, je pomembno, da je to objekt, ki ga lokalna skupnost sprejema, ima najboljšo dosegljivo tehnologijo, monitoring, ki je ves čas javno objavljen, in da takšen objekt ni profiten oziroma se dobički vračajo v izboljšanje tehnologije," je pojasnil Zajc.

V Logatcu morajo rešitev poiskati že v nekaj tednih. Pri tolikšni količini blata na odlagališčih in v zabojnikih bi po Averjevih besedah že prvo obilno deževje lahko prineslo okoljsko katastrofo, so še poročali na Planetu.

Ne spreglejte