Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
24. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

5

Natisni članek

#dopustujdoma Gorenjska #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije Grand Hotel Toplice turizem hotel Bled Na dopustu

Četrtek, 24. 8. 2017, 4.00

3 leta, 11 mesecev

Luksuzni hotel, ki je ob edinem obisku Slovenije gostil Donalda Trumpa #360stopinj

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

5

Grand hotel Toplice na Bledu | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Medtem ko danes v prestolnici odpirajo prvi petzvezdični hotel, se gorenjski turistični biser z njim ponaša že skoraj stoletje. Ob svojem edinem obisku Slovenije ga je obiskal tudi ameriški predsednik Donald Trump.

Če je ljubljanski hotel Intercontinental višek modernih arhitekturnih in hotelskih rešitev, je Grand hotel Toplice ohranil originalne elemente, dragocene predmete in zanimive zgodbe iz prejšnjega stoletja.

Made by Viar360 Switch to fullscreen

Prostori so namreč opremljeni v duhu tridesetih let. Ameriška zunanja ministrica Madeleine Albright je ob svojem obisku leta 1992 v knjigo gostov navdušeno zapisala, da je preživela poletje kot v letu 1946.


Morda vas zanima še:

Najbolj luksuzen hotel v Ljubljani ta teden odpira svoja vrata #360stopinj
Šef blejskega turizma: Opravičujem se vsem, ki so me narobe razumeli #video
Bled in njegovo razkošje spektakularnih razglednih točk. Je ta najlepša? #video #360

Seksi Rusinja, ki občuduje Slovenijo in ima težave zaradi golote


Grand hotel Toplice stoji na obali Blejskega jezera, za seboj pa ima izredno pestro zgodovino. Zgrajen je bil že leta 1854, leta 1931 pa je dobil zdajšnjo podobo in ime.

Bled že od nekdaj obiskovalce navdušuje z idilično lepoto. Pogled iz predsedniškega apartmaja.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Bled že od nekdaj obiskovalce navdušuje z idilično lepoto. Pogled iz predsedniškega apartmaja. Foto: Žiga Zupan/Sportida

V predsedniškem apartmaju spali ugledni gosti z vsega sveta

V njem so ob obisku Slovenije bivali številni ugledni gostje z vsega sveta. Pesnik in Nobelov nagrajenec Pablo Neruda, lovec na nacistične zločince Simon Wiesenthal, ameriška zunanja ministrica Madeleine Albright, jordanski kralj Hessein bin Talal, šahovska velemojstra Bobby Fischer in Gari Kasparov, glasbenika Clif Richard in Paul McCartney, generalni sekretar OZN Ban Ki Mun, generalni sekretar OECD Angel Gurria, hollywoodska zvezda Matthew Perry, ameriški režiser Michael Moore in vrsta drugih.

Predsedniški apartma, ki je ohranil prvotno podobo iz leta 1931, krasijo dela slovenskih umetnikov iz povojnega obdobja. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Predsedniški apartma, ki je ohranil prvotno podobo iz leta 1931, krasijo dela slovenskih umetnikov iz povojnega obdobja. Foto: Žiga Zupan/Sportida V njem se je leta 2004 za nekaj ur pomudil celo zdajšnji predsednik ZDA Donald Trump s takrat še bodočo soprogo Melanijo Knavs. To je bil njegov prvi in edini obisk Slovenije, fotografijo z obiska pa hranijo v vitrini slavnih gostov hotela.

Portret predsednika ZDA Donalda Trumpa in Melanije Knavs iz leta 2004 krasi vitrino slavnih obiskovalcev. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Portret predsednika ZDA Donalda Trumpa in Melanije Knavs iz leta 2004 krasi vitrino slavnih obiskovalcev. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Bogata zbirka slovenskih umetniških del

Da se v hotelu lahko pohvalijo s tako eminentnimi imeni, gre zasluga tudi predsedniškemu apartmaju v pritličju hotela. Danes so predsedniški apartmaji običajno umeščeni na vrh hotela, a pred stoletjem ni bilo tako.

Gostje predsedniškega apartmaja lahko trdoto postelje prilagodijo svojim željam. S pritiskom na gumb vanjo spustijo več ali manj zraka. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Gostje predsedniškega apartmaja lahko trdoto postelje prilagodijo svojim željam. S pritiskom na gumb vanjo spustijo več ali manj zraka. Foto: Žiga Zupan/Sportida Strop ima ročno izdelane originalne štukature iz leta 1931, stene krasijo umetnine znanih slovenskih slikarjev iz obdobja po drugi svetovni vojni, tla v delovni sobi prekriva več deset tisoč evrov vredna perzijska preproga, postelja z zračnim vzmetenjem ima nastavljivo trdoto …

Na leto do 50 porok

Za predsedniški apartma se najpogosteje odločajo premožnejši gostje iz Zahodne Evrope, saj morajo za nočitev z zajtrkom odšteti 700 evrov. Najbolj jih navdušujejo zgodba in bogata zgodovina hotela ter izjemen pogled na jezero.

Pogosto predsedniški apartma rezervirajo tudi mladoporočenci, ki v hotelu organizirajo poročno slavje. Vsako leto organizirajo do 50 porok, med pari pa prevladujejo Britanci, Američani in Slovenci. Lani so gostili 400 svatov na poroki kuvajtskega para.

Tla v delovni sobi prekriva več deset tisoč evrov vredna perzijska preproga. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Tla v delovni sobi prekriva več deset tisoč evrov vredna perzijska preproga. Foto: Žiga Zupan/Sportida Uporabljajo ga tudi kot ekskluzivno sejno sobo in prostor za snemanje reklamnih oglasov in videospotov.

Hotelskih ključev niso zamenjale plastične kartice

Mnogi moderni hoteli po svetu so svoje klasične ključe hotelskih sob zamenjali za plastične kartice, v Grand hotelu Toplice pa so obdržali ključe s težkimi lesenimi obeski.

Pravijo, da je ključ kot simbol hotelske tradicije pomemben za vzpostavitev osebnega stika med gostom in osebjem hotela. Tkanje in ohranjanje medosebnih stikov je tudi eden glavnih razlogov, da se njihovi gostje radi vračajo.

Hotel je do danes ohranil klasične hotelske ključe z masivnim obeskom. Vsakič, ko gost zapusti hotel, težek ključ prinese na recepcijo, pri čemer običajno tudi poklepeta z receptorjem. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Hotel je do danes ohranil klasične hotelske ključe z masivnim obeskom. Vsakič, ko gost zapusti hotel, težek ključ prinese na recepcijo, pri čemer običajno tudi poklepeta z receptorjem. Foto: Žiga Zupan/Sportida Tako se lahko pohvalijo z več kot sto stalnimi gosti. Večina za dva ali tri tedne prihaja poleti, nekateri se vračajo že dve desetletji. Tudi dvakrat letno.

Vrelec deviške termalne vode

Hotel, ki je član mednarodnega združenja luksuznih hotelov Small Luxury Hotels of the World, ponuja 87 sob in apartmajev. V kleti ima še vedno ohranjeno kopališče iz leta 1925, ki ga polnijo z zdravilno termalno vodo iz lastnega vrelca.

Gostje wellness studia Luisa si lahko pitno kuro s termalno vodo privoščijo neposredno iz izvira ali pa zaplavajo v njej. Ker želijo ohraniti njene pozitivne učinke na dobro počutje, vode ne ogrevajo. Ta ima stalnih 22 stopinj Celzija. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Gostje wellness studia Luisa si lahko pitno kuro s termalno vodo privoščijo neposredno iz izvira ali pa zaplavajo v njej. Ker želijo ohraniti njene pozitivne učinke na dobro počutje, vode ne ogrevajo. Ta ima stalnih 22 stopinj Celzija. Foto: Žiga Zupan/Sportida Sveža izvirska voda s stalno temperaturo 22 stopinj Celzija stalno priteka v bazen in je ne ogrevajo. Vsak večer bazen popolnoma izpraznijo, ponoči pa se sam napolni s svežo vodo.

Zaradi rudnin in mineralov naj bi kopanje blagodejno vplivalo na počutje, predvsem na srce in ožilje. Pitje vode blagodejno vpliva tudi na vse notranje organe.

Grand hotel Toplice na Bledu | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida Hotel ima tudi lastno zunanje kopališče ob jezeru.

 

Ne spreglejte