Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 2. 2013,
10.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Goran Lukič

Nedelja, 10. 2. 2013, 10.39

7 let, 2 meseca

Lukič: V Sloveniji ima vso oblast fiskalna konsolidacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V letu dni vlade pod vodstvom Janeza Janše je bila v imenu fiskalnih ciljev žrtvovana ekonomska in socialna slika države, meni izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Goran Lukič.

Lukič ocenjuje, da ima v Sloveniji očitno "vso oblast fiskalna konsolidacija, v imenu katere se žrtvuje ekonomsko in socialno tkivo države". Opozarja, da v dokumentu, ki ga je vlada minuli teden objavila o svojem enoletnem delu, ni zaslediti prikaza realnih ekonomskih in socialnih učinkov njene politike. Podatki pa po Lukičevih besedah "zagotovo niso vredni pohvale".

Med drugim izpostavlja podatke o skrčenju BDP, znižanju tekoče vrednosti neposrednih tujih naložb in dvigu inflacije. Med drugim navaja tudi podatke o zvišanju povprečnega dnevnega zneska neporavnanih obveznosti poslovnih subjektov in o znižanju prihodkov v proračun iz naslova davka na dohodek pravnih oseb.

"Vrednost ekonomskih kazalcev se še kako kaže v indikatorjih trga dela" Po njegovih besedah se vrednost ekonomskih kazalcev še kako kaže v indikatorjih trga dela. Število registrirano brezposelnih se je po podatkih Zavoda za zaposlovanje med februarjem 2012 in januarjem 2013 povečalo iz 115.036 na 124.258 oseb. Število zaposlenih pa se je po podatkih Statističnega urada RS med februarjem in novembrom 2012 znižalo iz 720.262 na 711.609, torej za skoraj 9000, navaja Lukič.

Več brezposelnih, manj sredstev za nadomestila za brezposelne Ob tem opozarja, da se po podatkih Jesenske napovedi gospodarskih gibanj za leto 2013 predvideva za nekaj več kot deset tisoč več registrirano brezposelnih kot v letu 2012. Proračun 2013 pa kljub temu prinaša za denarna nadomestila brezposelnih za 62,3 milijona evrov manj sredstev v primerjavi z realiziranim proračunom 2011. Sredstva za družinske prejemke in starševska nadomestila pa so se v isti primerjavi znižala za 90,3 milijona evrov.

Ob koncu se Lukič dotakne še aktualnih protestov. Kot zapiše, "vladno definiranje množice protestnikov, ki med drugim opozarjajo na vse te socialne stiske, kot 'zombije' oz. kot del 'levega fašizma', na zelo žalosten način pove vso resnico tretjega člena ustave RS, po katerem naj bi imelo oblast ljudstvo". Očitno je namreč, dodaja, da ima v Sloveniji "vso oblast fiskalna konsolidacija, v imenu katere se žrtvuje ekonomsko in socialno tkivo države".

Ne spreglejte