Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2011,
10.19

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

stavka

Četrtek, 15. 12. 2011, 10.19

7 let, 2 meseca

Luka Koper in žerjavisti v smeri poravnave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Uprava Luke Koper in Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti sta glede tožbe zaradi domnevne nezakonitosti stavke privolila v poravnavo.

Poravnavo je predlagala sodnica koprskega delovnega sodišča Dragica Umek. Kot je po obravnavi povedal Mladen Jovičič, jim bodo iz Luke predlog poravnave poslali po pošti, naslednja obravnava pa bo 23. decembra.

O predlogu bo moral razpravljati upravni odbor sindikata Predsednik sindikata žerjavistov Jovičič je po koncu obravnave, ki je bila zaprta za javnost, pojasnil, da bo o predlogu, ki jim ga bo poslala Luka, moral razpravljati upravni odbor sindikata, ki bo tudi sprejel odločitev, ali bodo poravnavo sprejeli.

Jovičič: Zakaj so se v Luki sploh "zaleteli v to sodišče"? Glede na to, da je uprava Luke Koper tožbo zaradi nezakonitosti stavke vložila v času, ko je stavka še trajala, in da so nekaj dni kasneje dosegli dogovor o koncu stavke, se Jovičič sicer sprašuje, zakaj so se v Luki sploh "zaleteli v to sodišče". Poleg odvetnikov obeh strank v postopku je bil na obravnavi na delovnem sodišču navzoč tudi predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko, ki pa ni dajal izjav. Jovičiča je sicer na sodišče pospremilo kakšen ducat članov sindikata.

Spomnimo: Žerjavisti so z avgustovsko stavko med drugim zahtevali večjo varnost na delovišču, delodajalcu pa so očitali tudi enostransko odločitev glede podaljšanja delovnega časa. Vodstvo Luke je stavko ocenilo za nezakonito, saj naj bi bile stavkovne zahteve nezakonite, prav tako naj ne bi bili izkazani razlogi za stavko. Posledično se vodstvo družbe sprva s stavkajočimi ni pogajalo in zoper člane stavkovnega odbora celo začelo postopke odpovedi delovnega razmerja. Postopke so ob koncu stavke sicer preklicali, saj da je šlo po besedah Veselka za potezo "taktične narave".

"Uprava si je vzela pristojnost ocenjevati zakonitost stavke, ki pritiče sodišču" Pravni zastopnik sindikata Aleksander Lisjak je v dneh po koncu stavke sicer poudaril, da si je uprava vzela pristojnost ocenjevati zakonitost stavke, ki pritiče sodišču, in se v nasprotju z zakonom prve dneve sploh ni pogajala. Po drugi strani pa uprava, kot je dodal, od sodišča sploh ni zahtevala izdaje začasne odredbe, s katero bi to delavcem prepovedalo nadaljevanje stavke.

Za 1,3 milijona evrov neposrednega izpada prihodka Stavka je sicer po grobih ocenah povzročila za 1,3 milijona evrov neposrednega izpada prihodka, pri čemer je bistveno težje kvantificirati, koliko poslov so še posredno izgubili na račun stavke. V Luki so tudi vseskozi opozarjali na nevarnost izgube verodostojnosti v očeh tujih partnerjev. Dogovor, ki je končal stavko, je obe strani zavezal k socialnemu miru, ki naj bi trajal najmanj eno leto.

Ne spreglejte