Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 8. 2013,
15.11

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 22. 8. 2013, 15.11

7 let, 2 meseca

Letošnja turistična bera blizu rekordni lanski (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Letošnja turistična sezona v Sloveniji bo po do zdaj zbranih podatkih podobna lanskim, rekordnim, vpliv krize pa se bolj kot pri obisku čuti pri potrošnji.

Tako ob koncu glavne sezone letošnjo turistično bero ocenjujejo v Sektorju za turizem v okviru agencije Spirit (nekdanji Slovenski turistični organizaciji – STO).

Na Spiritu so nam še povedali, da lahko konec sezone pričakujemo z zmernim optimizmom, saj tudi za tekoči mesec z večine slovenskih turističnih destinacij prihajajo dobre napovedi. Uradnih podatkov za julij in avgust na nacionalni ravni še nimajo, podatke imajo do vključno junija.

Na Spiritu pa pričakujejo, da bo septembra k pozitivnim rezultatom prispeval tudi največji letošnji športni dogodek v Sloveniji, evropsko prvenstvo v košarki. Kot so dodali, je po podatkih Palme, uradne turistične agencije EuroBasketa 2013, največ zanimanja in posledično rezervacij s tujih trgov, iz Skandinavije, Litve, Španije in držav nekdanje Jugoslavije. Navijači iz sosednjih dežel (npr. Italija, Hrvaška) bodo v glavnem enodnevni gostje.

Domačih gostov manj, tujih več V turističnih nastanitvenih objektih je bilo junija 2013 v primerjavi z junijem 2012 skupno za odstotek manj prihodov turistov in za dva odstotka manj njihovih prenočitev. Domači turisti so ustvarili za desetino manj prihodov in prenočitev, za 3–4 odstotke več pa je bilo prihodov in prenočitev tujih turistov, kažejo podatki Spirita.

Med tujci prevladujejo gosti iz VB, Češke in Nizozemske Tuji turisti so v Sloveniji v letošnjem juniju ustvarili skoraj dve tretjini (63 odstotkov) turističnih prenočitev. Največ tujih turistov je prišlo iz Nemčije, Italije in Avstrije, Ruske federacije, Združenega kraljestva in Nizozemske.

Prihodki iz obiskov tujih turistov pri nas so po podatkih Banke Slovenije v prvih petih mesecih (podatkov za junij še ni) znašali nekaj več kot 727 milijonov evrov, lani v enakem obdobju pa 704 milijone evrov.

V prvi polovici letošnjega leta približno toliko prihodov vseh turistov kot prejšnje leto v tem obdobju, število njihovih prenočitev pa je bilo nižje za dva odstotka.

Spirit: Kriza glavne težave slovenskega turizma še zaostrila Kljub še eni relativno uspešni turistični sezoni pa se slovenski turizem spopada še z marsikaterimi težavami in pomanjkljivostmi. "V času krize so prišle še bolj do izraza in to vpliva na poslabševanje poslovnih rezultatov podjetij, kar se odraža v manjših vlaganjih v posodobitve in nadaljnji razvoj turistične ponudbe. Manj intenzivna vlaganja v nadaljnjo rast in razvoj v podjetjih predstavlja nevarnost za rast in razvoj celotne panoge in bo zmanjšalo konkurenčnosti panoge. Čas zaostrenih razmer od lastnikov turističnih podjetij zahteva nove rešitve na področju zagotavljanja učinkovitega upravljanja družb, prestrukturiranja ter lastniške konsolidacije, menijo v Spiritu.

SSNZ: Slovenija potrebuje samostojno turistično organizacijo in ministrsko podporo Splošni oceni aktualne problematike slovenskega turizma pa dodajamo še stališče Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ), kjer menijo, da bi ob večjem posluhu in prilagodljivosti zelo toge državne administracije prav turizem državi lahko mnogo hitreje pomagal iz nezavidljivih gospodarskih razmer. "Država potrebuje bistveno večjo turistično prepoznavnost, močno promocijo, samostojno turistično organizacijo in močno ministrsko podporo in mora za to tudi nameniti ustrezna sredstva," še poudarjajo v SSNZ.

Ne spreglejte