SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Letos do zaslužka tudi na ljubljanski borzi?

4

termometer

Letos naj bi največje pluse delali razviti trgi. V drugi polovici leta analitiki pričakujejo rast trgov v razvoju. V luči privatizacije slovenskih podjetij nekateri napovedujejo rast domače borze.

Analitiki po odličnem letu 2013 na razvitih kapitalskih trgih – MSCI World Index, ki zajema kapitalske trge razvitih držav, je lani v evrih pridobil okoli petino – tudi letos pričakujejo rast.

"Nekateri svetovni indeksi trenutno dosegajo svoje rekordne vrednosti, tako da so mogoči tudi rahli popravki navzdol. Vendar pa lahko v luči nizkih obrestnih mer, stimulativnih politik centralnih bank in boljših napovedi rasti BDP še vedno pričakujemo pozitivna gibanja na kapitalskih trgih. Velik vpliv na dogajanja na kapitalskih trgih bo imelo zmanjševanje obsega odkupov obveznic s strani Feda, ki se najavlja že v prvem mesecu novega leta," napovedujejo analitiki investicijskega bančništva v Abanki.

Največja rast v Evropi, v drugi polovici leta tudi na trgih v razvoju Pri KD Group menijo, da je makroekonomska slika ugodnejša na razvitih trgih, kjer pričakujejo nadaljevanje okrevanja.

"Na trgih v razvoju pa pričakujemo, da bodo stopnje rasti BDP stagnirale. Kljub ugodnejšim vrednotenjem na teh trgih, tudi zaradi določene negotovosti ukrepov držav v razvoju, preferiramo razvite trge v globalnem portfelju, vendar pa ne gre zanemariti trgov v razvoju, sploh v drugi polovici leta, ko bodo razkrite določene negotovosti. Kot regijsko najbolj zanimivo za leto 2014 izpostavljamo Evropo, kjer so vrednotenja ugodnejša kot v ZDA, dividendna donosnost pa višja."

Prevzemne špekulacije bi lahko vplivale na rast pri nas Po nekaj letih izjemno skromnega zanimanja in posledično izjemno majhnega prometa na ljubljanski borzi nekateri analitiki preobrat navzgor tudi na domači borzi. Lani se vrednost osrednjega delniškega indeksa SBI TOP, kljub napovedani privatizaciji nekaterih podjetij, skorajda ni spremenila.

"Zaradi napovedanih prodaj slovenskih podjetij, drastičnega upada kreditnih pribitkov slovenskih državnih obveznic in povrnjenega zaupanja v slovenske naložbe bo lahko letošnje leto leto slovenskih naložb. Skoraj vsa slovenska podjetja so glede na primerljiva tuja podjetja podcenjena, prav tako so podcenjene tudi slovenske državne obveznice. Morebitne prevzemne špekulacije pa bi lahko dodatno stimulativno vplivale na vrednost slovenskih blue chipov," meni Matej Rigelnik iz NLB skladov.

Rast lahko prepreči neprivlačen trg za tuje investicije Drugačnega mnenja je profesor s primorske fakultete za management Matjaž Novak, ki meni, da napovedi privatizacije sicer vnašajo neko dinamiko na domačo borzo, vendar pa je ta doprinos skromen.

"Vzrokov je več. Prvi je ta, da le določena podjetja iz paketa podjetij za privatizacijo kotirajo na Ljubljanski borzi. Drugi je ta, da slovensko makroekonomsko okolje ostaja neprivlačno za tuje investicije. Tretji pa, da je še vedno trajajoča gospodarska kriza zdesetkala domače vlagatelje, kreditne linije pri bankah pa so zaradi podkapitaliziranosti bank tako rekoč zaprte. Resnejšega razmaha tujih investicij ni na vidiku, gospodarska gibanja ostajajo na meji med negativno in ničelno rastjo, kar utemeljuje, da resnejše pozitivne dinamike na domači borzi v prihajajočem letu ni pričakovati," pravi Novak, ki dodaja, da bi moral biti čim prej dokončan proces oblikovanja slovenskega državnega holdinga.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin