Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 3. 2012,
15.27

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

les

Torek, 27. 3. 2012, 15.27

7 let, 2 meseca

"Les pri nas veliko premalo izkoriščamo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Les lahko glede na svoje značilnosti zelo dobro konkurira ostalim gradbenim materialom, je eden od zaključkov posveta v Radljah ob Dravi.

Slovesnosti, ki je sledila in na kateri je Gozdno gospodarstvo (GG) Slovenj Gradec obeležilo 65-letnico ter predstavilo blagovno znamko Lesoteka, se je udeležil tudi predsednik republike Danilo Türk.

Türk: Les je izjemno pomembna naravna dobrina Današnji dan je priložnost za razmislek o tem, kje je Slovenija s svojo lesno-predelovalno industrijo in kam bi rada prišla, je ob slovesnosti dejal predsednik Türk. "Les je izjemno pomembna naravna dobrina, ki jo pri nas veliko premalo izkoriščamo, veliko premalo smo sposobni z njo narediti," je dejal Türk.

Predsednik je pozdravil aktivnosti GG Slovenj Gradec, ki po njegovem kažejo, kako se povezuje tradicija gospodarjenja z gozdom in lesom z novimi rešitvami v gradnji in verjetno tudi na kakšnem drugem področju. Med drugim je poudaril, da morajo biti odrekanja, ki smo jim priča v današnjih časih, usklajena s potrebami po tem, da spodbudimo gospodarsko rast, da omogočamo razvoj in da krepimo vse tiste iniciative, ki zagotavljajo, da bomo v prihodnje razvoj tudi imeli.

Predsednik je prepričan, da je lesna industrija pomembna za prihodnji razvoj Slovenije "Danes sem na to slovesnost prišel tudi zato, da tu jasno in javno povem, da potrebujemo iniciativnost, kakršna je vaša, potrebujemo rezultate, kakršni so vaši, in potrebujemo smelost, ustvarjalnost in podjetnost, ki jo s tem izkazujete. In izkazujete jo na nekem področju, ki je v Sloveniji na žalost še vedno premalo razvito. Na področju lesne industrije," je poudaril predsednik, ki je prepričan, da je lesna industrija pomembna za prihodnji razvoj Slovenije.

"Odličen gradbeni material" Da lahko les kot "odličen gradbeni material da zelo lepe rezultate", po predsednikovih besedah kaže tudi primer stavbe v Radljah ob Dravi, ki je bila zgrajena po t.i. MHM tehnologiji. Gre za objekt, ki nosi znak in napis nove blagovne znamke GG Slovenj Gradec Lesoteka, v njem pa ima GG trgovino in servisno dejavnost, del stavbe pa je namenjen tudi krajevni enoti Zavoda za gozdove Slovenije.

GG Slovenj Gradec, ki letos praznuje 65-letnico obstoja, se je po besedah direktorja družbe Silva Pritržnika poleg osnovne gozdarske dejavnosti v zadnjih desetih letih ponovno začel usmerjati še na druga področja, kot sta primarna predelava in trgovska dejavnost. Tako ima podjetje trgovine v Radljah, Slovenj Gradcu, Celju in na Ptuju, ki bodo vse promovirale novo blagovno znamko Lesoteka, ki so jo razvili v sodelovanju z Razvojnim centrom koroškega gospodarstva (RACE KOGO).

Les lahko konkurira vsem ostalim gradbenim materialom Posvet, ki je prvi v nizu več letošnjih posvetov na temo rabe lesa na različnih področjih, je govoril predvsem o uporabi lesa za gradnjo. Kot je posvet povzela strokovna vodja projektov RACE KOGO Saša Šuhel, udeleženci ugotavljajo, da les glede na svoje značilnosti lahko konkurira vsem ostalim gradbenim materialom in je primeren za najzahtevnejše konstrukcije tako individualnega kot javnega značaja. Prav tako les oblikovno nima omejitev, lahko se uporablja za novogradnje kot tudi pri obnovah in ureditvah objektov kulturne dediščine. Les po njenih besedah odlikuje tudi požarna in konstrukcijska varnost.

Ne spreglejte