Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 9. 2013,
13.50

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 9. 2013, 13.50

7 let, 2 meseca

Lastniki Factor banke in Probanke ob 120 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Lastniki Factor banke in Probanke bodo izgubili ves svoj vložek v kapital obeh bank. Glede na podatke ob polletju je ta znesek 123 milijonov evrov," pravi analitik Alte Matej Šimnic.

Nadzorovana likvidacija Factor Banke in Probanke sproža vrsto vprašanj. Davkoplačevalce zagotovo zanima, koliko jih bo to stalo. "Zelo težko je točno oceniti, saj bo poleg strukture kreditnega portfelja na končni izid likvidacije vplivalo tudi makroekonomsko stanje v tem obdobju. Okvirno lahko rečemo, da bi slaba posojila v obeh bankah lahko pripeljala do primanjkljaja v višini 550 milijonov evrov. Nekaj manj kot 200 milijonov se bo lahko krilo iz odpisa kapitala in podrejenih obveznosti, preostalo bomo morali verjetno kriti davkoplačevalci. To je povsem groba ocena, ki lahko dodatno zaniha navzgor, če se razmere v gospodarstvu zaostrijo in če bo treba dodatno prevrednotiti še finančne naložbe, ki jih imata banki, ali navzdol, če posojilojemalci obeh bank okrevajo oziroma so zavarovanja posojil ustrezna," pravi analitik Alte Matej Šimnic, ki je na vprašanje, koliko se bo zaradi tega povečal javni dolg, odgovoril: "Vse je odvisno, v kolikšni meri bosta banki potrebovali likvidnost. Če ne bo večjih dvigov depozitov in bodo banke zagotavljale financiranje (skupaj imata banki za okoli 290 milijonov kreditov s strani bank), potem bo posredovanje države postopno in hitro zadolževanje samo z namenom likvidacijskega procesa obeh bank ne bo potrebno."

Lastniki ob ves vložek "Lastniki bodo izgubili ves svoj vložek v kapital obeh bank. Glede na podatke ob polletju je ta znesek 123 milijonov evrov. Vendar pa bi se morali s tem lastniki sprijazniti že prej, pač glede na stanje teh dveh bank, zato sta tudi potrebovali dokapitalizacijo," še pravi Šimnic.

Država rešuje banki, ki nista ne državni ne sistemski Večina ekonomistov sicer podpira model reševanja omenjenih bank, kritičen pa je nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik. "Zanima me, zakaj država rešuje banki, ki nista ne sistemski ne državni. Tudi model je vprašljiv. Zakaj pri reševanju obeh bank ne sodelujejo imetniki velikih depozitov, tistih nad 100 tisoč, in imetniki obveznic, kot so recimo storili na Cipru pri reševanju banke Laiki, kjer se je del depozitov nad zajamčeno vsoto pretvoril v lastniški kapital. Poleg vsega pa država rešuje banki, ki sta simbol kreditiranja tajkunskih zgodb," je kritičen Lahovnik in se sprašuje: "Zakaj rešujemo zasebne banke in zakaj lastniki obveznic niso sami dokapitalizirali banke? Še nekaj tednov nazaj je namreč ACH, največji lastnik Factor Banke, svojim lastnikom izplačal visoke dividende."

Ne spreglejte