Lastnik TV Golica Žan Ljubljanski se izogiba davkarije

Znani estradnik Sebastjan Artič, lastnik narodno-zabavne glasbene televizije Golica TV in član nekdaj priljubljene glasbene zasedbe Babilon, ima vse več težav z davkarijo.

Golica TV pod vodstvom Sebastjana Artiča (v ospredju) je leta 2013 dobila viktorja popularnosti za najboljšo TV-oddajo Gospodinje pojejo.

Golica TV pod vodstvom Sebastjana Artiča (v ospredju) je leta 2013 dobila viktorja popularnosti za najboljšo TV-oddajo Gospodinje pojejo. Foto: STA

Še do pred nekaj leti je Artičeva televizija prejemala viktorje popularnosti, zaposlovala je več kot 30 ljudi, med njeni najbolj znanimi voditelji pa so (bili) radijec Robert Pečnik - Pečo, pevki Rebeka Dremelj in Špela Grošelj ter manekenka Katarina Jurković.

Toda podjetja, prek katerih Artič izdaja tudi programe Čarli TV in Petelin TV ter so mu v preteklosti na leto prinašala večmilijonske prihodke, so danes na kolenih.

Najmanj pol milijona evrov davčnega dolga

Upad prihodkov od oglaševanja in nagradnih kvizov, naposled pa tudi posledice žleda, zaradi katerih sta leta 2014 za dva meseca "ugasnila" programa Golica TV in Čarli TV, so težave, ki jih že dalj časa pestijo in od katerih si bržkone nikoli ne bodo opomogli.

V zadnjem obdobju so tako postali stalnica odpuščanje in rezanje stroškov na vseh ravneh, že dalj časa pa se ne morejo rešiti blokad bančnih računov.

Glavna težava za Artiča in njegova podjetja je finančna uprava RS (Furs). Po dostopnih informacijah ima Artič osebno za več kot pol milijona evrov davčnega dolga, visoke neporavnane davčne obveznosti pa ima tudi več njegovih podjetij.

Večmilijonski prihodki zunaj dosega upnikov

Zato se je Artič, znan tudi pod umetniškim imenom Žan Ljubljanski, odločil, da bo izdajanje televizijskih programov, s tem pa tudi prihodke od oglasov, nagradnih iger, televizijske prodaje in produkcije, prenesel zunaj dosega rok upnikov. In to že drugič v zadnjih manj kot dveh letih.

Februarja letos so dovoljenje za izdajanje programov Golica TV, Čarli TV in Petelin TV pridobila podjetja Ustream, Mystream in Istream. Uradno je njihova lastnica v javnosti nepoznana Valerija Svetec, vendar vse kaže, da za njimi stoji Artič.

Ko so podjetja Ustream, Mystream in Istream pridobivala dovoljenja, so bila namreč v lasti grosupeljske družbe Bungalov, ki jo obvladuje Artič. Njen lastnik je namreč avstrijsko podjetje Folx TV, ki ga vodi Artič in tudi programsko spada pod okrilje Golice TV.

Podjetje preiskuje policija

Dovoljenje za izdajanje programa Golica TV je bilo sprva v rokah podjetja Čarli, ki je bilo v lasti Artiča. Konec leta 2015 pa je dovoljenje prenesel na svoje drugo podjetje, Golica TV. Zakaj je to naredil, pri njem ni bilo mogoče preveriti.

Njegovo potezo bi lahko pojasnjeval spor z izraelsko družbo Space-Communication, nekdanjim distributerjem satelitskega signala. Ta je leta 2011 proti podjetju Čarli vložila pol milijona evrov vredno tožbo, ki jo je v letu 2015 na prvi stopnji tudi dobila.

Artič je podjetje Čarli sprva poskušal rešiti s poenostavljeno prisilno poravnavo in odpisom večine dolga, tudi do Izraelcev, vendar si je pozneje očitno premislil in dovoljenje raje prenesel na podjetje Golica TV in začel na novo. 

Dogajanje v Artičevih podjetjih je vzbudilo tudi pozornost ljubljanskih kriminalistov. Ti so v lanskem letu preiskovali poslovanje podjetja Čarli zaradi utemeljenih sumov kaznivega dejanja poslovne goljufije in na tožilstvo tudi podali kazensko ovadbo. Kdo je osumljen, niso povedali.

Ali so na domnevne nepravilnosti opozorili na Fursu, ni znano, saj tam na vprašanja o konkretnih davčnih zavezancih ne morejo odgovoriti. So pa poudarili, da so v primeru, ko zaznajo sume kaznivih dejanj, te dolžni naznaniti policiji oziroma državnemu tožilstvu.

Z vprašanji smo se že v začetku tedna obrnili na Sebastjana Artiča, vendar nanje ni odgovoril.

Furs zahteval stečaj, Artič ga je za zdaj preprečil

Toda v nekaj mesecih je v finančne težave zašel tudi novi imetnik dovoljenja. V lanskem letu je podjetje Golica TV ustvarilo nekaj več kot milijon evrov prihodkov od prodaje in visokih 350 tisoč evrov čiste izgube. 

Hitro se je podjetje znašlo tudi na seznamu davčnih dolžnikov z več kot 100 tisoč evri neporavnanih davčnih obveznosti, upniki pa so blokirali tudi vse njegove račune. Po naših informacijah je Furs nedavno na sodišče vložil zahtevo za stečaj podjetja Golica TV.

Še preden bi podjetje pristalo v stečaju, pa je Artič odločanje končal tako, da je na sodišče vložil predlog za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave. Še pred tem pa je vsa dovoljenja prenesel na podjetja, s katerimi uradno ni povezan.

Na enak način televizijo prenašal Vodušek

Dogajanje v Golica TV na moč spominja na ravnanje znanega novinarja in podjetnika Vladimirja Voduška, ki je kljub večmilijonskim dolgovom in osebnemu stečaju zaradi propadlega Info TV nemoteno posloval naprej.

Televizijo Top TV Media je prenašal z enega na drugo podjetje, za prejšnjimi izdajatelji pa so ostali visoki neporavnani dolgovi do države, zaposlenih in dobaviteljev. Kot je znano, so leta 2010 ovadbo proti Vodušku vložili nekdanji zaposleni na Info TV, ki so ostali brez nekaj plač. Na koncu je tožilstvo odstopilo od pregona.

Kaj ima Sebastjan Artič z obsojeno Barbaro Podlogar?

Že leta 2014 je Artič v Veliki Britaniji ustanovil podjetje Prime Time Enterprises, ki je nedavno postalo solastnik podjetja Golica TV, zdaj že nekdanjega imetnika dovoljenj za izdajanje televizijskih programov Golica TV in Čarli TV.

Pri odprtju podjetja v Veliki Britaniji mu je pomagala Barbara Podlogar, nekdanja prokuristka v Orionu. Podlogarjeva je danes ena od glavnih operativk mednarodne skupine, ki se ukvarja z umikanjem premoženja v tujino s pomočjo mreže spečih podjetij in slamnatih oseb. 

Odigrala je tudi ključno vlogo v zgodbi o oškodovanju državne družbe Elektroptika, ki je bila žrtev sporne elektronske izvršbe in ostala brez milijona evrov. Zaradi pranja denarja in pomoči pri zlorabi položaja je bila Podlogarjeva marca letos obsojena na tri leta in štiri mesece zapora.

Ob tem je treba opozoriti, da imajo danes vsa Artičeva podjetja sedež v poslovni stavbi na Bravničarjevi ulici v Ljubljani, kjer ima prostore tudi znani notar Jože Sikošek. Ta je v preteklosti sodeloval s prej omenjeno skupino, overjal pa je tudi listine Sebastjanu Artiču.

Prvi mož Golica TV na vprašanje, v kakšnih odnosih je z Barbaro Podlogar, ni odgovoril.

Komentarji

2
  • slovenec / 19.05.2017. ob 07:39

    Lastnik omenjene televizije je bil baraba že prej. Nikoli ne bom pozabil, kako je pomagal uničiti TV 3, kako je manipuliral z zaposlenimi in koliko plač in ostalih prispevkov dolguje ljudem. Govno od človeka!

  • Grega / 19.05.2017. ob 06:50

    Ali moramo samo še mi, navadni smrtniki plačevati davke ................., ostalim pa država z svojo zakonodajo na nek način dopušča stranpoti ......

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.