Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 4. 2011,
10.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Laško Mercator Agrokor

Sreda, 20. 4. 2011, 10.42

7 let, 2 meseca

Laško nadaljuje pogajanja z Agrokorjem o prodaji Mercatorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pivovarna Laško nadaljuje pogajanja s hrvaškim Agrokorjem o prodaji skoraj četrtinskega deleža v Mercatorju. Veljavnost ponudb za nakup deleža v Mercatorju se izteče 30. aprila.

Laščani se vse bolj nagibajo k temu, da bi sami prodali svoj 23,34-odstotni delež v Mercatorju hrvaškemu Agrokorju, ki je svojo ponudbo zvišal z 206 na 221 evrov za delnico. Vodstvo laške pivovarne namreč ocenjuje, da so njihovi pogoji za vstop v bančni konzorcij, ki bi oblikoval ponudbo za prodajo večinskega, 60-odstotnega deleža Mercatorja, očitno za bankirje nesprejemljivi, trdijo viri blizu pivovarne. Večina posojil zapade v poplačilo junija letos Način prodaje 23,34-odstotnega deleža Pivovarne Laško v Mercatorju - ali samostojno ali skupaj z bankami - je sicer odvisen od tega, ali se bodo Laščani z bankami uspeli dogovoriti glede reprograma posojil v višini 450 milijonov evrov. Večina posojil Pivovarne Laško zapade v poplačilo junija letos. Do takrat mora pivovarna dobiti svež kapital ali odprodati naložbe, med njimi v Mercatorju, v nasprotnem ji grozi insolventnost. Ob prodaji Mercatorja Agrokorju padec vrednosti Laškega Vrednost skupine Pivovarna Laško bi se lahko v primeru prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju zmanjšala tudi za 120 milijonov evrov, je po navedbah Dnevnika pokazala študija, ki jo je pri svetovalni družbi P&S Capital naročila Pivovarna Laško, da bi se lažje odločila o prodaji 23,34 odstotka Mercatorja.

Zaveze so z vidika varstva konkurence prepovedane Agrokor je Laščanom sicer ponudil zaveze, s katerimi bi v prihodnjih letih omilili poslovno škodo, toda z vidika varstva konkurence so te zaveze prepovedane in zato bi bila posledično takšna pogodba nična. Kljub temu se zdi, da prvi mož Laškega Dušan Zorko predvsem išče argumente, da bi ubral najlažjo pot, to je prodaja delnic Mercatorja Agrokorju, piše časnik.

Jamnica bi lahko ogrozila Laško, Radensko in Fructal Mercator je za pivovarni Laško in Union ter Radensko in Fructal najpomembnejši prodajni kanal, zato bi Jamnica, ki je del skupine Agrokor, v primeru Agrokorjevega nakupa Mercatorja na slovenskem trgu nedvomno postala resen tekmec Laščanom. Zanje bi to pomenilo poslabšanje prodajnih pogojev in posledično nižjo rast prodaje.

Ob upoštevanju izpada bodočih denarnih tokov, do katerih bi prišlo zaradi prodaje Mercatorja Agrokorju, bi se vrednost družb iz skupine Pivovarna Laško po optimističnem scenariju znižala s 388 milijonov evrov (vrednotenje je izdelano na konec lanskega leta) na 321 milijonov evrov oz. za 67 milijonov evrov, je pokazala analiza P&S Capital.

Vrednost bi se lahko znižala tudi za 120 mio evrov Po pesimističnem scenariju bi bile družbe iz Pivovarne Laško konec lanskega leta vredne 300 milijonov evrov, njihova vrednost pa bi se zaradi prodaje Mercatorja in posledično znižanja prihodkov in dobička iz poslovanja ter zaradi izpada Mercatorjevih dividend znižala za 120 milijonov evrov na 182 milijonov evrov.

291 evrov za delnico ... Če bi želeli izničiti škodo, ki jo bo skupina Pivovarna Laško utrpela zaradi pričakovanih nižjih prihodkov in dobička, bi moral Agrokor za delnico odšteti najmanj 291 evrov. Agrokor je sprva za delnico Mercatorja ponujal 206 evrov, v torek pa je lastnik Ivica Todorić za delnico ponudil 221 evrov, pri čemer je poudaril, da je to zadnja ponudba.

Študija P&S Capitala tako zgolj pritrjuje ocenam, da bi se morala Pivovarna Laško pridružiti bankam pri mednarodnem postopku prodaje večinskega paketa delnic Mercatorja. Banke v teh dneh usklajujejo še zadnje podrobnosti prodajnega sporazuma, ki bi moral biti po napovedih podpisan v prihodnjih dneh.

Interes za nakup deleža Laščanov v Mercatorju so sicer izkazali trije ponudniki - poleg Agrokorja še tuja naložbena sklada Mid Europa Partners ter Warburg Pincus. Uprava pivovarne se je zaradi spremenjenih dejavnikov v procesu prodaje nekaterim ponudnikom zahvalila za sodelovanje, z ostalimi pa vodi nadaljnja pogajanja.

Ne spreglejte