SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lani rekordno povpraševanje po ribah

1

termometer

Povpraševanje po ribah je lani doseglo rekordno raven. Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) ob tem opozarja, da število rib v svetovnih morjih kljub prizadevanjem pada.

Ribe so čedalje pomembnejša sestavina svetovnih diet, v tej luči pa je človek lani v povprečju zaužil skoraj 17 kilogramov rib. Ribiči, ki lovijo v svetovnih morjih, in ribogojnice so lani s svojimi ribami poskrbeli za 540 milijonov ljudi oz. za osem odstotkov svetovnega prebivalstva, je razvidno iz poročila FAO. Še nikoli tolikšno povpraševanje in odvisnost Čeprav se je število ribogojnic močno povečalo, pa je stanje glede ribje populacije v svetovnih morjih zelo zaskrbljujoče, navaja poročilo in dodaja, da ne le da ljudje še nikoli niso toliko povpraševali po ribah temveč tudi še niso bili nikoli tako odvisni od gospodarskega sektorja, povezanega z ribami.

Ribe sodijo med kvalitetno hrano Richard Grainger, eden od urednikov poročila, je priznal, da ribe sodijo med kvalitetno, s proteini bogato prehrano in dodal, da z njimi povezan gospodarski sektor v luči svetovne prehranske varnosti predstavlja zelo pomemben element. Kljub temu pa je treba po njegovih besedah nujno zmanjšati ulov.

Nadzor nad nezakonitim ulovom se povečuje Poročilo sicer ugotavlja, da se nadzor nad nezakonitim ulovom povečuje. Pri tem navaja oceno, da je nezakonitega ulova rib vsako leto za med deset in 23,5 milijarde dolarjev. FAO zato svetuje več trgovskih ukrepov, med drugim, da se prepreči vstop na ta način ulovljenih rib v mednarodno trgovino. Zavzema se tudi za evidentiranje svetovnih ribiških ladij, saj bi bil na ta način nadzor nad njimi lahko bolj učinkovit.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin