Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 1. 2013,
18.57

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Davos

Sobota, 26. 1. 2013, 18.57

7 let, 2 meseca

Lagardova: Države ne bi smele biti preveč optimistične

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je ob zaključku Svetovnega gospodarskega foruma države opozorila, naj ne bodo preveč optimistične.

Države ne bi smele biti preveč optimistične glede gospodarskih gibanj v letošnjem letu, čeprav je kriza v evrskem območju premagala najbolj akutno fazo, je ob zaključku Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem Davosu opozorila prva ženska Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde. Ocenila je, da lahko letos pričakujemo "le zelo krhko in skromno okrevanje".

Tudi prvi mož Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria je opozoril, da Evropa nima več veliko prostora za uvajanje dodatnih protikriznih ukrepov, če bi se izkazali za potrebne.

Proces okrevanja bo zahteval leta Guverner kanadske centralne banke Mark Carney je sicer pohvalil napredek in reforme v evroobmočju, a je hkrati opozoril, da bo proces okrevanja "zahteval leta".

Ameriški ekonomist Barry Eichengreen pa je še dodal, da bi lahko letos kriza v evrskem območju znova izbruhnila, če ne bodo evropski voditelji hitreje reševali težav. "V evrskem območju še nič ni rešeno, trg pa je prešel iz pretiranega pesimizma v pretirani optimizem," je Eichengreen dejal v intervjuju za Associated Press. Eichengreen je hkrati evropske voditelje pozval, naj delajo v skladu s svojimi predlogi za krepitev bančnega sistema in preprečijo propadanje bank.

Rdeča nit srečanja: EU mora nadaljevati z reformami Med štiridnevnim zasedanjem so politiki in gospodarstveniki vseskozi pozivali članice Evropske unije, naj nadaljujejo z reformami, hkrati pa so izražali tudi zaskrbljenost, da bi evropske gospodarske težave lahko še dodatno slabile gospodarstva ostalega sveta, še posebej hitrorastočih držav.

Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu se je letos udeležilo okoli 2500 politikov in gospodarstvenikov. Med njimi je bilo tudi 50 predsednikov držav oziroma vlad.

Pomen tega foruma se je sicer v zadnjih letih nekoliko zmanjšal. Tudi med protestniki, ki se mu letos niso preveč posvetili. Danes so za pozornost poskrbele le tri ukrajinske aktivistke, ki so z razgaljenimi prsmi protestirale zaradi zatiranja žensk v globalnem gospodarskem sistemu.

Ne spreglejte