Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 1. 2011,
15.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 21. 1. 2011, 15.17

7 let, 2 meseca

L' Espresso: Mariborska nadškofija zadolžena za 800 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mariborska nadškofija naj bi bila zadolžena za 800 milijonov evrov, razkriva italijanski tednik L' Espresso, ki se pri tem sklicuje na zaupne dokumente.

Sklicujejo se na poročilo apostolskega vizitatorja Gianluce Piredde, in "ugledne slovenske vire", ki stanje označujejo za "katastrofalno". Na nadškofiji navedb tednika ne želijo podrobneje komentirati, sporočili so le, da so številke in navedbe v članku zavajajoče.

Rim so zaprosili za deset milijonov evrov

Sveti sedež naj bi za ogromno finančno luknjo najprej izvedel proti koncu leta 2007, po odmevih, ki jih je v javnosti povzročila odločitev T2, da predvaja tudi pornografske vsebine. V istih dneh naj bi mariborski nadškof Franc Kramberger zaprosil, naj mu v Rimu odobrijo dve posojili, vsako v višini pet milijonov evrov, navaja L' Espresso.

Po poizvedovanjih, ki naj bi jih po naročilu vatikanskih krogov opravil tedanji apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello, naj bi se na mariborsko nadškofijo s prošnjami po natančnejših informacijah obrnil tudi tedanji tajnik Kongregacije za kler, Mauro Piacenza.

Dolg je trikrat večji od prihodkov izkazanih v bilanci

Nazadnje naj bi Vatikan v začetku letošnjega leta v Slovenijo poslal strokovnjaka za bilance Gianluco Pireddo, uradno v vlogi apostolskega vizitatorja. Prav Piredda naj bi oktobra lani v Rim poslal zaupno poročilo, katerega vsebino razkriva časopis.

Piredda sicer koordinira skupino TMF, ki jo je mariborska nadškofija skupaj z ekipo banke Rothschild lani povabila k sodelovanju za pospešitev reševanja težkega ekonomskega stanja nadškofije.

L' Espresso pri tem za primerjavo obsega domnevnega dolga mariborske nadškofije med drugim navaja, da je znesek 800 milijonov evrov trikrat višji od prihodkov, ki jih je v svoji zadnji bilanci izkazal Vatikan.

Slabo gospodarsko stanje v mariborski nadškofiji

Gospodarsko stanje mariborske nadškofije v zadnjih časih sicer ni najbolj rožnato. 13. januarja je namreč stekla prisilna poravnava telekomunikacijske družbe T-2, le dan zatem pa sta insolventnost razglasili mariborski finančni družbi Zvon Ena in Zvon Dva Holding.

Posledično je insolventna postala tudi finančna družba mariborske nadškofije Gospodarstvo Rast, ki je sicer večinska lastnica Zvon Ena Holdinga, delež pa ima tudi v Zvon Dva Holdingu.

"Nadškofija ni zadolžena za 800 milijonov evrov"

V nadškofiji Maribor so v odgovoru na prošnjo za komentar pisanja L' Espressa zapisali, da članka ne želijo komentirati. "Tudi objavljenih konkretnih številk in navedb ne moremo potrditi, ker so zavajajoče: že pri navajanju števila vernikov nadškofije so navedli tri krat manjše število od uradnega, kar veliko pove o neverodostojnosti sestavka; prav tako pa lahko tudi rečemo, da Nadškofija Maribor ni zadolžena za 800 milijonov evrov," so zapisali v nadškofiji.

Vatikan naj bi zahteval odstop Krambergerja Poudarjajo še, da si v nadškofiji in povezanih družbah že ves čas prizadevajo, da se težko finančno stanje sanira in si želijo, da bi bil nastajajoči program finančnega prestrukturiranja uspešen.

Iz krogov blizu Katoliške cerkve je sicer prišla informacija, da naj bi Vatikan zahteval odstop nadškofa Krambergerja. Oktobra bo sicer Kramberger dopolnil 75 let, to je starost, ko mora po cerkvenem pravu papežu ponuditi svoj odstop.

Ne spreglejte