Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 3. 2011,
16.35

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 3. 2011, 16.35

7 let, 2 meseca

Krško nuklearko naj bi v sredo vnovič zagnali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po samodejni zaustavitvi Nuklearne elektrarne Krško (Nek), do katere je v sredo prišlo zaradi izpada zunanjega električnega napajanja, nadaljujejo s pripravami za njen vnovični zagon.

Ta je po načrtu predviden za sredo, so danes sporočili iz republiške Uprave za jedrsko varnost (URSJV).

Težave pri sistemu tesnilnega olja Kot so sporočili iz uprave za jedrsko varnost, so med preverjanjem opreme za vnovični zagon v Nek ugotovili pomanjkljivosti na določenih sistemih, ki jih bodo v prihodnjih dneh odpravili. Potrebno je odpraviti težave pri sistemu tesnilnega olja, ki skrbi za tesnost glavnega generatorja, mazalnega olja turbine in sistemu predgrevanja sekundarne napajalne vode, hkrati pa bodo opravili še manjše vzdrževanje motorja reaktorske črpalke, so navedli.

Inšpekcija uprave za jedrsko varnost bo v torek Nek vnovič obiskala in preverila odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti ter priprave na vnovični zagon, ki je po načrtu predviden za sredo, 30. marca.

Josipovič: Nuklearka je varna Hrvaški predsednik Ivo Josipovič je med obiskom v Litvi zatrdil, da je nuklearna elektrarna Krško (Nek) varna. Kot je dodal, Hrvaška, ki je tako kot Slovenija polovična lastnica nuklearke, razmere v nuklearki stalno nadzoruje.

Spomnimo: Vprašanje zaprtja Neka, ki je zgrajen na tektonski prelomnici, je v javnosti znova postalo odmevno ob nesreči v japonski nuklearki Fukušima, ki je sledila silovitemu potresu in cunamiju. K zaprtju nuklearke v Krškem še posebej glasno pozivajo v Avstriji. Deželni zbor avstrijske Koroške je ta mesec zahteval čim prejšnje zaprtje Neka in zagrozil, da bo od avstrijske vlade zahteval veto na vstop Hrvaške v EU, če bo ta država nasprotovala zaprtju.

Preverili bodo varnost vseh jedrskih elektrarn v EU Voditelji EU so ne vrhu unije prejšnji teden vpodprli izvedbo celovitih in preglednih preskusov varnosti vseh jedrskih elektrarn v EU. Teste naj bi izvedle nacionalne oblasti ob medsebojnem nadzoru članic, o izidih pa naj bi obvestili komisijo in omenjeno skupino evropskih regulatorjev ter jih na koncu tudi javno objavili. Vrh EU je pozval tudi k sprejemu najostrejših možnih varnostnih standardov za jedrske elektrarne v EU, ki naj bi se redno posodabljali, unija pa naj bi jih skušala uveljaviti tudi po svetu

Ne spreglejte