Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 3. 2011,
13.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 23. 3. 2011, 13.15

7 let, 2 meseca

Krška nuklearka v četrtek znova v omrežju (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po samodejni ustavitvi Nuklearne elektrarne Krško (Nek), do katere je prišlo zaradi nenadnega izpada 380-kilovoltnega daljnovoda proti Zagrebu, v Krškem nadaljujejo z iskanjem in odpravljanjem napake.

Kot je povedal tehnični direktor Neka Predrag Širola, je do zaustavitve prišlo zaradi odziva električne zaščite v stikališču nuklearke, njihovi strokovnjaki, ki skupaj s kolegi iz Elektra Slovenije iščejo razlog za zaustavitev, pa menijo, da jo bodo odpravili še danes. Če jim bo to uspelo, bodo nuklearko vnovič zagnali v četrtek, v najboljšem primeru 24 ur po njeni stabilizaciji, v četrtek zvečer pa lahko pričakujejo njeno vrnitev v omrežje, je dodal. Elektrarna trenutno v vroči pripravljenosti Elektrarna je trenutno v vroči pripravljenosti. To pomeni, da bo po tem, ko bodo našli in odpravili odstopanje, ki jo je zaustavilo, pripravljena za zagon, ki pa terja svoj čas, je še povedal Širola.

Zahteve po dokončnem zaprtju Neka Zaradi dogodka se je oglasil tudi vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache, ki je zahteval dokončno zaprtje krške nuklearke. Da Nek deluje na potresnem območju, je zanj neodgovorno dejanje, ki za Avstrijo predstavlja neprestano grožnjo.

Do vpliva na okolje ni prišlo Pred tem je predsednik uprave Nek Stane Rožman pojasnil, da so vsi sistemi brezhibno delovali. Podrobnosti glede zunanje okvare ne pozna, več po njegovih besedah vedo na Elesu, ki nadzira zunanji sistem. Poudaril je še, da nikakor ni prišlo do kakšnega vpliva na okolje, za zdaj tudi drugih okvar ne vidijo. "Elektrarna je v povsem normalnem stanju zaustavitve," je poudaril Rožman.

Na Elektru Slovenije (Eles) so ob tem pojasnili, da je prišlo do istočasnega izpada Neka in vseh naprav, ki povezujejo ta objekt z elektroenergetskim sistemom Slovenije. Izpad ni povzročil prekinitve napajanja odjema v Sloveniji, izpadla proizvodnja pa je bila do 12. ure nadomeščena z aktiviranjem minutne rezerve, ki so jo v Elesu za ta namen zakupili novembra lani za leto 2011 tako v Sloveniji kot v tujini, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Nadomestno energijo zagotavlja GEN Energija Po navedbah Elesa tako od 12. ure dalje nadomestno električno energijo za slovenske potrebe skladno s sklenjenimi pogodbami zagotavlja lastnik slovenskega dela Neka, družba GEN Energija. Po ugotovljenem vzroku izpada je Eles napravo v razdelilni transformatorski postaji, ki je povzročila napačen ukaz, izločil iz obratovanja in omogočil delovanje Neka prek sistema tokovne zbiralnice G1 v isti razdelilni transformatorski postaji.

Elektroenergetsko omrežje Slovenije je bilo ob 13.13 pripravljeno za takojšnje ponovno sinhronizacijo Nek v omrežje, še navajajo na Elesu.

Ne spreglejte