Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 4. 2011,
12.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

razpis

Torek, 12. 4. 2011, 12.47

7 let, 2 meseca

Kršenje razpisa pri sofinanciranju gradnje Stožic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Služba vlade za lokalno samoupravo je ugotovila kršenje pogojev javnega razpisa, po katerem je ministrstvo za šolstvo sofinanciralo gradnjo stadiona Stožice.

Na razpisu je ministrstvo gradnjo sofinanciralo z 9,4 milijona evrov, od tega z osmimi milijoni evrov evropskega denarja. V službi so ugotovitve v petek posredovali Evropski komisiji.

Kršitev pogoja - pridobljeno uporabno dovoljenje Kot je pojasnila direktorica urada za kohezijsko politiko iz službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko Mateja Čepin, so ugotovili kršitev enega izmed pogojev javnega razpisa, in sicer pridobljeno uporabno dovoljenje. "Ker ga upravičenec še nima, pač pa ima zgolj odločbo o poskusnem obratovanju, ki ni enakovreden dokument uporabnemu dovoljenju, je bila predlagana korekcija v višini 10 odstotkov izplačanih sredstev s strani ministrstva za šolstvo in šport upravičencu," pojasnjuje Čepinova.

Kršena še dva pogoja javnega razpisa? V poročilu pa je tudi navedeno, da utegneta biti kršena še dva pogoja javnega razpisa, in sicer pogoj zaprte finančne konstrukcije in velikost projekta pod 45 milijonov evrov. Ker je mnenje organa upravljanja, da sta oba pogoja po vsej verjetnosti kršena, posredniško telo pa meni drugače, so v službi vlade za regionalno samoupravo predlagali, da svoje mnenje poda še ministrstvo za finance, ki je pristojno za tolmačenje uredbe o enotni metodologiji za pripravo in obravnavo investicijske dokumentacije na področju javnih financ, ki določa projektno dokumentacijo.

V primeru, da bodo mnenju službe na ministrstvu za finance pritrdili, to pomeni stoodstotno vračilo sredstev. Pravila za vračanje evropskih sredstev pa so, da če se nepravilnosti ugotovijo pri upravičencu, denar vrne upravičenec, torej v tem primeru Mestna občina Ljubljana. Če pa ugotovijo sistemsko nepravilnost, sredstva vrača odgovorna ustanova, v tem primeru ministrstvo za šolstvo in šport.

Vračila iz Bruslja še niso zahtevali Šolsko ministrstvo je denar za gradnjo že izplačalo Mestni občini Ljubljana, vračila iz Bruslja pa še niso zahtevali, poroča današnji časnik Žurnal24.

Vsa pojasnila naj bi bila na voljo do konca meseca Kot so pojasnili z ministrstva za šolstvo in šport, je bil v zvezi z odprtimi vprašanji, ki se pojavljajo glede sofinanciranja projekta nogometnega stadiona Stožice, v prostorih vlade na to temo sklican usklajevalni sestanek. Na sestanku so bili prisotni predstavniki organa upravljanja (SVLR), ministrstva za finance, direktorata za proračun ter posredniškega telesa z ministrstva za šolstvo. "Dogovorili so se, kdo ima nalogo oz. je pristojen podati nedvoumne in dokončne odgovore na odprta vprašanja. Vsa ustrezna pojasnila naj bi bila predvidoma na voljo do konca meseca," so še pojasnili na šolskem ministrstvu.

Grep še ni našel vlagatelja s svežim kapitalom Medtem pa graditelj kompleksa Stožic Grep še ne more črpati preostalih tranš 115-milijonskega posojila za svojo investicijo, saj še ni našel vlagatelja s svežimi vsaj 20 milijoni evrov. S tem so po pisanju današnje izdaje časnika Finance kršili posojilno pogodbo, ki jo bo Grep tudi po dokončanju gradnje zelo težko izpolnjeval.

Dokler lastniki Grepa (Gradis G, Energoplan, Supernova) ne dokapitalizirajo podjetja ne morejo do preostalega sindiciranega posojila. Zdaj ima Grep 13 milijonov kapitala, s čimer mu je po podatkih časnika uspelo načrpati 48 milijonov evrov posojila. Po posojilni pogodbi bi moral Grep do konca marca letos najti še vsaj 15 milijonov evrov svežega denarja, kar bi podjetju omogočilo črpanje preostalih 67 milijonov evrov posojila.

Pred črpanjem vložiti še 7,5 milijona evrov kapitala Pred črpanjem preostalega posojila mora Gradis G v Grep vložiti še 7,5 milijona evrov kapitala in Grepu odobriti 2,5 milijona evrov podrejenega posojila, torej takšnega, ki bo poplačano za sindiciranim posojilom.

Gradnja bi morala biti v polnem zamahu Gradnja trgovskega središča bi morala biti v polnem zamahu, a naj bi podizvajalci in dobavitelji spet delali in dobavljali material na odloženo plačilo. Tega naj bi dobili po črpanju preostanka posojila, vendar se z izpolnjevanjem pogojev za črpanje zapleta.

Po neuradnih informacijah naj bi Grep zagotovil potrebna sredstva za dokapitalizacijo s posojilom ene od formalno nepovezanih družb.

Ne spreglejte