Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 11. 2017,
10.50

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

Natisni članek

izvoz Kitajska Jože Colarič Krka

Sobota, 18. 11. 2017, 10.50

6 let, 5 mesecev

Krka z dolgoletnim partnerjem v gradnjo tovarne na Kitajskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

Krka | Foto STA

Foto: STA

Krka s kitajskim partnerjem Ningbo Menovo Pharmaceutical ustanavlja družbo v skupni lasti Ningbo Krka Menovo Pharmaceutical, ki bo proizvajala tablete za kitajski trg in tudi izvoz v druge države.

Novomeška farmacevtska družba ima v novoustanovljenem kitajskem podjetju 60-odstotni, njen partner pa 40-odstotni delež. Začetni osnovni kapital kitajskega podjetja je 30 milijonov evrov in bo namenjen financiranju razvoja, nakupu zemljišča ter gradnji proizvodnih zmogljivosti za sterilne oblike izdelkov.

Proizvodnjo končnih izdelkov v tabletah in kapsulah bo zagotavljal partner, s katerim že dolgo sodelujejo in ima zmogljivosti.

Večji rezultati v treh letih

Uprava Jožeta Colariča je poleti napovedovala prevzem manjšega razvojnega podjetja na Kitajskem, a potem od tega odstopila. Zdaj so z dolgoletnim partnerjem ustanovili skupno podjetje. | Foto: STA , Uprava Jožeta Colariča je poleti napovedovala prevzem manjšega razvojnega podjetja na Kitajskem, a potem od tega odstopila. Zdaj so z dolgoletnim partnerjem ustanovili skupno podjetje. Foto: STA , Prve večje prodajne rezultate Krkinih izdelkov na Kitajskem pričakujejo v približno treh letih. Omenjena skupna družba bo nekatere izdelke proizvajala tudi za Evropo in druge Krkine trge. 

Trenutno si pri kitajskih oblasteh prizadevajo za odobritev družbe in njeno registracijo. Vplačilo prve tranše vpisanega kapitala načrtujejo januarja prihodnje leto.

Družba se bo sprva osredotočila na registracijo Krkinih izdelkov na Kitajskem. Tamkajšnji partner ima na omenjenem področju že nekaj zmogljivosti in kadra, ki bodo del nove družbe. Pridobitev tržnih dovoljenj je sicer pogoj za prodajo na kitajskem trgu.

Dolgoletni partner kot odskočna deska

V Krki, ki želi prodreti tudi na kitajski trg, so že dlje iskali možnost za pogodbeno in kapitalsko sodelovanje s kitajskimi farmacevtskimi podjetji. Odločali so se med več možnostmi in se poleti pripravili na prevzem manjšega, pretežno razvojnega podjetja, a potem od tega odstopili.

Kot pravijo, so se na Kitajskem v zadnjih letih zgodile pomembne spremembe, ki spodbujajo uporabo sodobnih farmacevtskih izdelkov, hkrati pa tovrstno zakonodajo zaostrujejo z uvajanjem meril, ki jih določata zakonodaji EU in ZDA.

Družba Ningbo Menovo Pharmaceutical je njihov dolgoletni partner na področju proizvodnje učinkovin. Krka je v njegovi družbi Anhui Menovo Pharmaceutical in Zhejiang Menovo Pharmaceutical, ki proizvajata farmacevtske učinkovine, z manjšinskima deležema kapitalsko vstopila leta 2008.

Z rusko rastjo do prodajnega rekorda

Skupina Krka je v prvih devetih mesecih letos vknjižila za 928,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je devet odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju in največja devetmesečna prodaja v Krkini zgodovini.

Največja prodajna regija skupine je bila Vzhodna Evropa z 271,4 milijona evrov in 29,2-odstotnim deležem v skupni prodaji. Glede na primerljivo lansko obdobje so v tej regiji dosegli največjo absolutno rast prodaje (za 41,4 milijona evrov) in največjo relativno rast prodaje (za 18 odstotkov).

Ključno je bilo uspešno poslovanje v Rusiji, ki je najpomembnejši trg, so poudarili v Krki. V Rusiji je farmacevt prodal za 186,1 milijona evrov izdelkov, kar je dobro petino več kot v primerljivem lanskem obdobju.

Ne spreglejte