Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 1. 2011,
18.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 4. 1. 2011, 18.25

7 let, 2 meseca

Krizni sestanek OZS in predstavnikov vlade odpihnil grožnje s stavko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Obrtnike in male podjetnike najbolj tarejo plačilna nedisciplina, siva ekonomija in delovnopravna zakonodaja, sta pojasnila ministrica za gospodarstvo Darja Radić in predsednik OZS Štefan Pavlinjek.

Kot sta po sestanku Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) in predstavnikov vlade še pojasnila, je vlada že začela ukrepati, OZS pa je umaknila grožnje s stavko. Radičeva je na novinarski konferenci po kriznem sestanku spomnila, da je OZS maja lani na vlado podala 93 zahtev. Vlada jih je po njenih besedah izpolnila 15, 38 jih je v teku oz. jih pripravljajo, 27 jih bodo pripravili v naslednjih dveh letih, 13 pa jih ne morejo uresničiti. Državljanska nepokorščina je še vedno opcija Pavlinjek je bil z izidom pogovorov očitno razmeroma zadovoljen, saj v njegovem nagovoru ni bilo več groženj s stavko obrtnikov in malih podjetnikov, ki jih je bilo mogoče slišati konec lanskega decembra. V poznejšem sporočilu za javnost so sicer v zbornici zapisali, da bodo, če njihove zahteve ne bodo ugodno rešene, nadaljevali z aktivnostmi za državljansko nepokorščino. Lani je prenehalo delovati 10.000 obrtniških podjetij Pavlinjek je novinarjem zatrdil, da je OZS nujni sestanek zahtevala zato, ker je v zadnjih dveh letih prenehalo delovati 10.000 obrtniških podjetij, pri čemer je delo (začasno) izgubilo 35.000 ljudi. Dodal je, da so za OZS ključne tri zahteve: rešitev vprašanja plačilne nediscipline, sive ekonomije in delovnopravne zakonodaje.

Dodatni ukrepi glede plačilne nediscipline Ministrica, ki je koordinatorka sodelovanja med OZS in preostalimi ministrstvi, je ob tem pojasnila, da je vlada v boju zoper plačilno nedisciplino v preteklosti že ukrepala, da pa bo očitno potrebno storiti še kaj. V tej luči je opozorila, da ministrstvo za finance na podlagi evropske direktive že pripravlja predlog zakona v zvezi s plačilno nedisciplino, ki ga bo vlada obravnavala januarja. V njem bo predviden obvezni pobot obveznosti v primeru zamujanja s plačili.

Poleg tega se na področju plačilne nediscipline obeta tudi novela zakona o javnem naročanju. Zakon bo po besedah Radićeve spremenjen v delu, ki se nanaša na neposredna plačila podizvajalcem.

OZS vztraja pri ukinitvi instituta prisilne poravnave V zvezi s problemom plačilne nediscipline je OZS zahtevala (in pri tem še vedno vztraja) tudi ukinitev instituta prisilne poravnave, a ji vlada pri tem ni ugodila. Minister za pravosodje Aleš Zalar je zatrdil, da takšna poteza ne bi bila dobra. Spomnil je, da je ta postopek namenjen temu, da upniki dosežejo ugodnejše pogoje za plačilo terjatev, kot bi jih, če bi šlo podjetje v stečaj, in da dolžnik ohrani svojo dejavnost. Dodal je, da se sodišče ne odloči za prisilno poravnavo, če analize kažejo, da ne bi bila primerna.

Predsednika upravnega odbora OZS Štefana Grosarja Zalar s tem ni prepričal. Grosar namreč verjame, da institut prisilne poravnave predstavlja zakonito krajo imetja malim podjetjem in malim samostojnim podjetnikom oz. obrtnikom. Kot je zatrdil, se ti v primeru, da se iz prisilne poravnave rodi stečaj, lahko za svoje terjatve obrišejo pod nosom.

"Vlada že pripravlja ukrepe na perečih področjih" Sicer pa vlada že pripravlja tudi ukrepe na drugih perečih področjih, je povedala Radićeva. Na področju sive ekonomije je minuli teden sprejela predlog zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Da bi vzpostavila še več rešitev, bo ustanovila tudi posebno medresorsko delovno skupino, v kateri bodo sodelovali predstavniki OZS.

Na področju delovnopravne zakonodaje ministrstvo za delo pripravlja dva zakona - o delovnih razmerjih in odpravninskem skladu. Ministrska ekipa bo oba obravnavala do poletja. Tudi pri tem bosta pomagali dve posebni delovni skupini, ki so ju socialni partnerji v okviru Ekonomsko socialnega sveta (ESS) že vzpostavili. Pri pripravi zakonov bodo tako s svojimi predlogi sodelovali tudi podjetja, zbornice, sindikati, je pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Beseda je med drugim tekla še o dveh zahtevah OZS. Prva je vezana na javna pooblastila. Ministrstvo za promet je namreč pred kratkim predlagalo, da dajanje licenc in dovolilnic s področja cestnega prometa ne bi bilo več v domeni OZS, a je nato pristalo na zahtevo zbornice in predlog sprememb umaknilo. Druga pa je vezana na pokojninsko zakonodajo, a po besedah Radičeve odprtih vprašanj na tem področju ni bilo več.

Zbornica bo pripravila predloge sprememb Predstavnika OZS in pristojni ministri so se sicer dogovorili, da bo zbornica do konca tega tedna pripravila in posredovala predloge sprememb in dopolnitev posameznih členov zakonov, ki si jih še želijo. Ministrstva naj bi nato OZS s konkretnimi predlogi odgovorila do 25. januarja.

Ne spreglejte