Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
16.14

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 16.14

7 let, 2 meseca

Kranjec: Gotovine v Sloveniji je dovolj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potem ko so obrtniki napovedali, da bodo dvignili gotovino iz bankomatov in bank, je guverner Banke Slovenije Marko Kranjec ocenil, da je tak način protesta legitimen, vendar nekonstruktiven.

Ob tem je zagotovil, da je gotovine v Sloveniji dovolj. Vse vloge v slovenskem bančnem sistemu so popolnoma varne in na razpolago v vsakem trenutku, je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Kranjec. Guverner sicer pričakuje bolj konstruktiven dialog obrtnikov in vlade, saj napad na banke v smislu, da se dvigajo prihranki, ni pravi. "Napad v smislu, da se dvigajo prihranki, ni pravi" Guverner sicer pričakuje bolj konstruktiven dialog obrtnikov in vlade, saj napad na banke v smislu, da se dvigajo prihranki, ni pravi. Zaenkrat večjih znakov, da bi podjetniki množično dvigovali denar, ni. Kranjec: Glede na obseg sredstev, to ni večji problem Predvsem bo tak dvig gotovine "dal napačen signal občanom, da gre morda za neko resno grožnjo", je pojasnil in dodal, da glede na obseg sredstev, ki jih zaznavajo pri obrtnikih, to ni večji problem. Po njegovih zagotovilih tako ni nobene bojazni, da kdorkoli ne bi dobil izplačane vloge, je pa kljub temu problem, če se nenadoma pojavi veliko število tistih, ki želijo ta denar dvigniti.

Težko pa ta trenutek Kranjec reče, kaj bi to pomenilo glede na to, da so vloge zelo različnih vrst. Takoj lahko vsak državljan namreč dvigne vse vloge, ki so na vpogled, so pa tudi vezane vloge, kjer pa je treba počakati, da poteče časovni rok - vendar so tudi te vloge na razpolago.

Za nekaj več kot 300 milijonov evrov sredstev Ob upoštevanju vpoglednih vlog samostojnih podjetnikov gre po pojasnilih viceguvernerja Darka Bohneca za nekaj več kot 300 milijonov evrov sredstev. "Številka o petih milijardah evrov je nam nerazumljiva," pa je dodal Kranjec.

Bohnec: Vloga varčevalcev v bankah ni enostranska Po Bohnečevi oceni vloga varčevalcev v bankah ni enostranska, saj so ti mnogokrat tudi kreditojemalci in uporabniki drugih storitev, kot je plačilni promet. "Take poteze niso tiste, ki bi nam služile kot osnova za reševanja gospodarskih težav, v katerih trenutno smo," je še poudaril.

"Vlada je morda premalo prisluhnila zahtevam" Kranjec je zato pozval obrtnike in vlado h konstruktivnemu dialogu. "Apeliramo na obrtnike, da se raje pogovarjajo z vlado o reševanju njihovih zahtev," je dejal in nadaljeval, da se lahko "strinjamo s tem, da je vlada morda premalo prisluhnila zahtevam obrtnikov in prepočasi reševala te probleme".

"Apeliramo predvsem na vlado, da to čim prej prične delati, ker bo s tem zagotovila ne le ekonomsko stabilnost, ampak tudi finančno," je dejal guverner in ocenil, da je bila vlada neoperativna pri izvrševanju teh ukrepov.

Kranjec: O nekaterih zahtevah bi kazalo razmisliti Če obrtniki napovedujejo protest, ugotavljajo, da nekatere stvari vlada verjetno ni upoštevala. Ali je možno vse upoštevati, Kranjec ne ve, vendar bi o nekaterih zahtevah, kot so hitrejše zagotavljanje plačil in hitrejše reševanje vračil DDV, kazalo razmisliti in pospešiti.

Zalar: Vlada je z obrtniki v stalnem dialogu Na namero obrtnikov sta se v ponedeljek odzvala tudi ministra za finance in za pravosodje, Franc Križanič in Aleš Zalar. Po Križaničevi oceni je protest legitimna pravica, vendar pa bodo obrtniki, če bodo z omenjenimi ukrepi škodo povzročili nezakonito, soočeni z ustreznimi sankcijami. Minister sicer pričakuje, da ne bo neke večje škode in da bo dialog med OZS in vlado tekel naprej. Zalar pa pričakuje, da do neplačevanja prispevkov ne bo prišlo, saj da je vlada z obrtniki v stalnem dialogu in skupaj iščejo rešitve za nekatere resne probleme, ki se pojavljajo v zvezi z delovanjem obrtnikov.

Ne spreglejte