Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 2. 2011,
9.16

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 12. 2. 2011, 9.16

7 let, 2 meseca

Kovačič: NKBM se s krizo razmeroma dobro spopada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kapitalske ustreznosti NKBM so zaenkrat primerne, a po besedah predsednika uprave Matjaža Kovačiča ne omogočajo bistvenega in hitrega razvoja.

"NKBM se s krizo razmeroma dobro spopada, vidimo pa tudi priložnosti na trgu. Veliko stvari je zelo poceni," je Kovačič v pogovoru za Večer pojasnil, zakaj je potrebna dokapitalizacija.

Delnico namerava uvrstiti na borzo v Varšavi NKBM se po svež kapital odpravlja na kapitalske trge po Evropi, delnico pa namerava uvrstiti na borzo v Varšavi. Po trenutni tržni ceni nekaj več kot 10 evrov za delnico bi zbrala okoli 130 milijonov evrov. "Če bo dokapitalizacija uspešna, bomo okrepili kapitalsko ustreznost banke do te mere, da bomo sposobni tako razvoja kot nadaljnje kreditne aktivnosti še uspešneje kot doslej," je dejal Kovačič.

"NKBM ni naprodaj, išče pa investitorje" Ob tem je poudaril, da NKBM ni naprodaj, išče pa institucionalne investitorje, ki bi bili finančno sposobni spremljati bodoči razvoj banke. "Investicijski svet je velik, možnosti je veliko," je odgovoril na vprašanje, kdo bi lahko bil zainteresiran za nakup delnic NKBM. Ob tem se mu zdi najbolj bistveno, da lastniška struktura omogoča podpiranje razvojnih potencialov banke.

"To pomeni, da če banka aktivno raste, če ima aktivno in ambiciozno politiko, kar NKBM nedvomno ima, in se želi širiti znotraj regije, potem je prav, da investitorji to vedo vnaprej in se s tem strinjajo," je pojasnil. Pri odločitvi za investiranje v delnico NKBM bosta po njegovem mnenju odločilna pričakovan razvoj banke ter cena, ki je v tem trenutku v primerjavi s konkurenti ugodna.

Tudi če država ne bi sodelovala v tej dokapitalizaciji, se njen delež ne bi dramatično znižal, je ocenil Kovačič. Čeprav bi zdrsnil pod 50 odstotkov, pa bi imela država še vedno daleč nad 25 odstotki lastništva, kar pomeni, da se nobena temeljna sprememba v banki ne bi mogla zgoditi brez njenega soglasja.

"Zadnje leto z nadpovprečnimi slabitvami" Slovenske banke letos še vedno povečujejo oslabitve in rezervacije, to pa je po Kovačičevih besedah verjetno zadnje leto z nadpovprečnimi slabitvami. "Že danes vidimo, da večina predvsem izvozno naravnane industrije dobro deluje, glede na to, da naši največji partnerji zelo dobro poslujejo," je ugotovil ter dodal, da bo določen del čiščenja v gospodarstvu, narejen skozi prisilne poravnave in stečaje, veliko prispeval k temu, da bodo tisti, ki bodo preživeli, s pozitivnim učinkom zacelili svoje rane.

Ne spreglejte