Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
2. 10. 2013,
19.50

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Srbija Slovenija blagovna znamka gospodarstvo

Sreda, 2. 10. 2013, 19.50

4 leta, 4 mesece

Kovač: Slovenskih blagovnih znamk v Srbiji nam še ni uspelo uničiti

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gospodarski odnosi med državama so dobri, je v Srbiji zagotovila premierka Alenka Bratušek. Blagovna menjava je lani dosegla milijardo. Pa je Srbija za Slovenijo vendarle zamujena priložnost?

Lani je bila Srbija 11. najpomembnejša partnerica Slovenije glede na vrednost blagovne menjave, leta 2011 je bila deseta. Slovenski izvoz v Srbijo je lani znašal 643 milijonov evrov, uvoz iz Srbije pa 364 milijonov evrov.

V Srbiji je registriranih več kot 1.300 slovenskih podjetij, ki zaposlujejo okoli 35 tisoč ljudi. "Kljub krizi se slovenska podjetja v Srbiji dobro počutijo," pravi Danijela Fišakov iz Slovenskega poslovnega kluba, ki v Srbiji deluje že 11. leto in združuje slovenska in srbska podjetja. Kako uspešna so naša podjetja v Srbiji? "Niso zelo uspešna oziroma ne vemo, kako neuspešna so. Vsa ta podjetja, ki so s fanfarami začela vlagati tam, zdaj – vsaj javno – ne razkrivajo, da bi imela kaj pokazati, razen Gorenja. Morda še kakšno, a se dobro skriva," meni slovenski podjetnik Matej Kovač, ki razlog za to vidi v tem, da so slovenska podjetja v Srbiji vlagala v razmerah, ki so bile veliko bolj prijazne za naložbe, a so se potem spremenile. Drugi pa je po njegovem mnenju to, da "uspešnost naložbe ni bila edini razlog zanjo, ampak se je ob procesu vlaganja kdo želel tudi okoristiti".

V Srbijo največ vložila Italija Po podatkih Banke Slovenije je bila v zadnjih desetih letih druga največja prejemnica (leta 2008 prva) neposrednih naložb, ki so konec leta 2012 znašale 1,3 milijarde evrov, v Sloveniji pa je bilo konec lanskega leta slabih 85 milijonov evrov neposrednih srbskih naložb. Po višini neposrednih naložb so bile v zadnjem desetletju tam pomembne tudi Italija, Avstrija, ZDA, Rusija in Hrvaška. Pri podjetjih sta med najpomembnejšimi tujimi vlagatelji v Srbiji v zadnjih letih Mercator in Gorenje.

Srbija je za Slovenijo še vedno priložnost Tuja podjetja so znala bolje izkoristiti srbsko priložnost. "Moja izkušnja je, da so bila tuja podjetja, predvsem avstrijska in italijanska, bolj osredotočena. Italijanska so iskala poceni lokacijo za proizvodnjo, Avstrijci so pa iskali naložbe, ki bi se dobro povrnile in so povezane z lokalno kupno močjo," pravi Kovač, ki je prepričan, da Slovenija svoje priložnosti v Srbiji (še) ni zamudila: "Srbija še ni normalno delujoče gospodarstvo in tako bo še vedno pomenila priložnost, le da se je treba tja odpraviti pazljivo in jo obravnavati kot vsak drug nestabilen trg."

Slovenski BDP na prebivalca štirikrat višji Slovenija je med vsemi nekdanjimi jugoslovanskimi republikami veljala za najuspešnejšo. BDP na prebivalca je lani v Srbiji znašal 4.186 evrov, v Sloveniji pa 17.172 evrov. Slovenija ima še vedno "status nekdanje jugoslovanske republike, ki ji je uspelo oziroma od katere je mogoče pričakovati marsikaj. Ta status je enak kot prej, le da so si prej ljudje predstavljali, da lahko iz tega statusa naredijo ne vem kaj, zdaj pa se morajo vsi bolj sprijazniti z realnostjo", pojasnjuje Kovač, ki je dejaven na trgih nekdanje Jugoslavije. Prav tako so ugled ohranile slovenske blagovne znamke: "Še imajo ugled. Blagovnih znamk nam še ni uspelo uničiti."

"Mislim, da bodo slovenska podjetja našla priložnosti pri privatizaciji srbskih podjetij. Slovenija kot gospodarski partner, vsaj po naši oceni, velja za zaželenega in dobrega vlagatelja, saj zaposluje razmeroma veliko ljudi in krepi izvozne potenciale Srbije. Ob že tako intenzivnem sodelovanju zanimanje novih slovenskih podjetij za poslovne priložnosti v Srbiji še narašča," je povedala Danijela Fišakov, predsednica Slovenskega poslovnega kluba v Beogradu.

Ne spreglejte