Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 12. 2014,
16.31

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Seth Rogen James Franco

Četrtek, 18. 12. 2014, 16.31

7 let, 2 meseca

Korporativna Amerika se pogaja s teroristi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vdor v družbo Sony Pictures dobiva politične razsežnosti in postavlja na glavo načelo, da se ZDA s teroristi ne pogajajo. Kontroverznega filma The Interview ne bodo predvajali.

Računalniški vdor, ki je pred časom pretresel ameriški filmski studio Sony Pictures, ni več le učni primer za strokovnjake računalniške varnosti – poleg širših komercialnih zdaj dobiva tudi politične razsežnosti. Sony Pictures je namreč le nekaj dni po prejetih grožnjah, da se bo v kinematografih, ki bodo predvajali sporni film The Interview (v katerem se norčujejo iz vodje Severne Koreje) zgodil teroristični napad, klonil pred pritiskom in odpovedal vse oblike distribucije filma.

Sony se je za radikalen korak odločil kljub trditvam varnostnih organov, da grožnjam ni verjeti – tem so očitno nasedle največje ameriške kinematografske verige – tako AMC, Cinemark in Regal so po poročanju časnika Wall Street Journal drug za drugim odpovedali predvajanje filma v svojih dvoranah. To za Sony pomeni dodaten strošek.

Film, v katerem glavni vlogi igrata Seth Rogen in James Franco, naj bi po navedbah revije Fortune Sony doslej stal 32 milijonov evrov. Odstop od predvajanja bo tako povišal strošek vdora (tega International Business Times ocenjuje na približno 80 milijonov evrov) na več kot 100 milijonov evrov.

Kljub visoki izgubi je primer pomembna prelomnica v ameriškem odnosu do terorizma. Medtem ko se ameriška vlada s teroristi deklarirano ne pogaja (tudi če so posredi groteskne usmrtitve njihovih novinarjev), je korporativna Amerika očitno bolj prilagodljiva. Peter Singer, strokovnjak za računalniško varnost, je za Wall Street Journal dejal, da je primer "precedans, ki vsem naslednjim napadalcem sporoča, da lahko izsilijo uresničitev svojih zahtev in še več".

Napadalcem na Sonyjevo infrastrukturo je namreč uspelo dvoje: dobili so pozornost svetovne javnosti in nagnali strah v kosti enemu od največjih medijskih podjetij na svetu. Pri Sonyju, kjer se – glede na neustavljiv vir razkritih informacij, ki vsak dan znova pritekajo na splet – razumljivo bojijo vsakega sončnega vzhoda, pa so s sprejetjem zahtev (nehote ali nevede) uzakonili vdor kot politično orožje. Po poročilih več svetovnih medijev naj bi namreč ameriška vlada kmalu uradno potrdila, da za napadom resnično stoji Severna Koreja.

Ne spreglejte