Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2019,
4.05

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,12

6

Natisni članek

Luka Koper Marjan Pišljar Klet Brda Vinakoper

Petek, 15. 3. 2019, 4.05

6 mesecev, 3 tedne

Koprski vinogradi na radarju nepremičninskih špekulantov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,12

6

Vinakoper, vinograd | Foto Vinakoper

Foto: Vinakoper

Bo večinska lastnica družbe VinaKoper, ki upravlja skoraj 600 hektarjev prvovrstnih vinogradov na Obali, postala Luka Koper? Kdo vse se še zanima za njen nakup?

Gričevja slovenske Istre so bile zaradi izjemnih naravnih danosti od nekdaj zanimiva za tamkajšnje vinarje. Glavnino vinogradov v tamkajšnjem vinorodnem okolišu upravlja podjetje VinaKoper, ki ima bogato, več kot 70-letno tradicijo. To pa bi se lahko spremenilo, če bi prešlo v roke različnih nepremičninskih in finančnih špekulantov, ki že nekaj let iščejo možnosti za njegov prevzem.

Večinski, 78-odstotni lastnik VinaKoper je družba Adriafin, ki je v polovičnem lastništvu državne Luke Koper in finančnega holdinga Istrabenz. Ta je že pred desetletjem zašel v težave, zaradi katerih prodaja svoje premoženje. Ena od njegovih zadnjih pomembnejših naložb je polovični delež v Adriafinu, ki ga je začel prodajati konec lanskega leta.

Uradnih informacij o tem, kdo vse se zanima za nakup deleža, prek katerega je mogoče soupravljati VinaKoper, ni mogoče dobiti. Po naših informacijah pa je na razpis, ki ga je objavil Istrabenz, prispelo okrog pet zavezujočih ponudb.

Nevijo Pucer
Novice Boj za teran: s to izjavo bo direktor obalne kleti razburil Kraševce

Kdo vse se je zanimal za VinaKoper

Med drugimi naj bi jih oddali družba Vipava 1894, ki je v avstrijski lasti, in vinska klet Goriška brda, ki je v lasti briških vinogradnikov. S prevzemom koprske družbe želi narediti prvi korak pri gradnji tako imenovanega obalno-kraškega vinskega stebra in večji povezavi med vinarji na tem območju.

Silvan Peršolja, Klet Brda | Foto: Ana Kovač Silvan Peršolja, Klet Brda Foto: Ana Kovač Med interesenti so v zadnjem mesecu omenjali tudi:

  • družbo Metalka Commerce, ki je v lasti poslovneža Marjana Pišljarja, pred kratkim pa je za milijon evrov kupila mariborsko vinsko klet Vinag,
  • lastnika švicarskega podjetja Orah Marka Vilfana, ki se za nakup VinaKoper zanima že več let, in
  • srbskega tajkuna Miodraga Kostića, ki je na Obali že kupil hotel Kempinski Palace in Aerodrom Portorož. V njegovem imenu naj bi se za nakup polovičnega deleža VinaKoper zanimal tudi odvetnik Dušan Korošec, ki poslovno tesno sodeluje s celjskim nepremičninskim mogotcem Aleksandrom Jančarjem.

Drugače od pričakovanj ponudbe ni oddala koprska kmetijska zadruga Agraria, ki že ima v lasti slabih 21 odstotkov Vinakopra, njeno namero za odkup vse družbe pa so podprli župani občin slovenske Istre: Gregor Strmčnik (Ankaran), Aleš Bržan (Koper), Danilo Markočič (Izola) in Đenio Zadković (Piran). Po daljšem premisleku naj bi se odločili, da bi bilo s poslom povezanih preveč tveganj.

Marjan Pišljar
Novice Marjan Pišljar zaslužil 1,5 milijona pri Savi Re, zdaj bi kupil Vinakoper

Zadnjo besedo bo imela Luka Koper

V vsakem primeru bo imela zadnjo besedo pri morebitnem poslu Luka Koper, solastnica druge polovice Adriafin, ki ima predkupno pravico za delež v Istrabenzovi lasti. Če bi Istrabenz, ki ga vodi Andrej Laznik, najvišjo ponujeno ceno sprejel, jo morajo v Luki Koper pri uveljavitvi te pravice najmanj izenačiti. "Preuranjeno je govoriti o tem, ali jo bomo uveljavljali ali ne," so nam sporočili iz Luke Koper.

Dimitrij Zadel, predsednik uprave Luke Koper | Foto: STA , Dimitrij Zadel, predsednik uprave Luke Koper Foto: STA , Čeprav gre za naložbo, ki je načeloma namenjena prodaji, se v koprskem pristanišču očitno zavedajo njene družbene občutljivosti. Več virov nam je potrdilo, da v Luki Koper za zdaj še nimajo jasno razdelane strategije, kaj početi s tem deležem. Že leta 2016, ko je Istrabenz prvič prodajal svojo polovico Adriafina, je Slovenski državni holding (SDH) Luko pozval k skupni prodaji, a je nekdanja uprava to možnost zavrnila.

Zelo verjetno bodo v Luki Koper Istrabenzov delež odkupili, če bodo presodili, da lahko pade v roke kupca s špekulantskimi nameni, zatrjujejo viri. V tem primeru bi Luka Koper sama postala večinska lastnica VinaKoper, kar bi ji pozneje olajšalo iskanje primernega kupca in prodajo.

Spopad za prihodnje nepremičninske posle na Obali

Odgovor na vprašanje, zakaj so VinaKoper zanimiva za nepremičninske in druge vlagatelje, se skriva v zemljiščih. Družba trenutno upravlja skoraj 600 hektarjev prvovrstnih vinorodnih zemljišč, razdeljenih na 10 večjih vinogradov. Ti so na nekaterih atraktivnih lokacijah: na Debelem rtiču, v Škocjanu pri Kopru, nad Izolo, v Sečovljah ...

Spopad za VinaKoper je povezan tudi z dajanjem noge med vrata pri morebitnih nepremičninskih poslih na Obali v prihodnosti. Čeprav VinaKoper teh zemljišč nimajo v lasti, ampak jih najemajo od državnega sklada kmetijskih zemljišč, se prav v tem verjetno skriva računica nekaterih morebitnih kupcev. Če bi se namreč sklad v prihodnosti morda odločil prodati katero od teh zemljišč, bi imel predkupno pravico do njihovega nakupa najemnik, torej družba VinaKoper.

Težave: zahtevni trg, vdor tuje konkurence, cenovni pritiski ...

Družba VinaKoper je sicer v letu 2017 poslovala slabše od napovedi. Prodala je dobre tri milijone litrov vina, kar je slabe tri odstotke več kot v letu 2016 in skoraj osem odstotkov manj od načrtov. Pri tem je ustvarila približno 8,4 milijona evrov. Za več kot tretjino je zaostala tudi prodaja vina na tuje trge, zaradi česar v VinaKoper ugotavljajo, da so bili cilji zelo verjetno postavljeni previsoko.

V poročilu za leto 2017 so opozorili še, da vedno bolj zahteven postaja tudi domači trg, saj v Slovenijo vstopa vedno več tujih dobaviteljev vin tako s tradicionalnih kot novih vinskih trgov kot iz trgov novega sveta. To se kaže tudi skozi pestro ponudbo vin v tujih diskontnih trgovinah, kjer promet iz leta v leto narašča, hkrati pa se spopadajo tudi s cenovnimi pritiski velikih trgovcev.

Vinakoper | Foto: Vinakoper Foto: Vinakoper

Ne spreglejte