Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 3. 2011,
11.45

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 29. 3. 2011, 11.45

7 let, 2 meseca

Konzum "tajal" laške pivovarje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Obisk največjega hrvaškega trgovca v Laškem, triurni pogovor in nič več …

Zgolj vljudnostni obisk ali kaj več? Vodstvo največjega hrvaškega trgovca z več kot 800 trgovinami v "lipi naši", na čelu s predsednikom uprave Darkom Knezom, se je včeraj kar tri ure v Pivovarni Laško s predstavniki pivovarne, brez prvega moža Dušana Zorka, pogovarjalo o prihodnjem sodelovanju med laško pivovarno in Konzumom, ki sodi pod okrilje koncerna Agrokor Ivice Todorića. Doslej v Konzumu z lupo iskali artikle skupine Pivovarne Laško V Laškem več kot to ne povedo. Poudarjajo pa, da se s konzumovci nikakor niso pogovarjali o prodaji skoraj četrtine Mercatorja, ki ga prodaja skupina Pivovarna Laško. Konzum oziroma njegov lastnik Agrokor je pretekli teden izrazil željo po boljšem poslovnem sodelovanju z laško pivovarno. Kar je razumljivo, saj do zdaj izdelkov laščanov na policah Konzuma skoraj ni bilo najti. Zakaj ne, je druga zgodba. Prvi mož Pivovarne Laško Dušan Zorko je za SiOL nedavno izjavil, "da so izdelki skupine Laško zelo slabo navzoči na policah Konzuma. Ne morem komentirati, zakaj, v preteklosti se je našel kakšen Fructalov sok, pa kakšna naša steklenica piva, ne vem, zakaj je zdaj vse skupaj pod pritiskom, pod vprašajem". V poslovnem smislu sodelovanja med Skupino Pivovarna Laško in Konzumom oziroma njegovim lastnikom Agrokorjem tako rekoč ni! Agrokor bo menda zvišal ponudbo za delnico Vse bolj pa se bliža trenutek, ko se bodo v Laškem morali odločiti, ali in komu od treh ponudnikov bodo prodali skoraj četrtino oziroma skoraj 879 tisoč delnic Mercatorja. Državne banke so neizprosne, za prihodnji reprogram se mora prezadolžena Pivovarna Laško dezinvestirati, zahtevajo bankirji. Čeprav je Dušan Zorko prvi, ki bi šele na koncu prodal delnice Mercatorja. Zaradi nestrinjanja s prodajo je nedavno odstopil član uprave Pivovarne Laško Robert Šega. Nadzorni svet Laškega se bo pojutrišnjem seznanil z njegovim odstopom, verjetno pa se ne bo mogel izogniti niti prodaji deleža v Mercatorju. Med tremi ponudbami je najvišja Agrokorjeva, ki naj bi za delnico Mercatorja menda ponujal 206 evrov. Na vprašanje, ali je res pripravljen svojo ponudbo še povišati, nam v Agrokorju danes niso odgovorili. Kot je brez odgovora ostalo tudi vprašanje, ali bi po morebitnem nakupu skoraj četrtine Mercatorja podali tudi javno ponudbo za nakup preostalih delnic "najboljšega soseda".

So pa iz Agrokorja le sporočili, da je bilo včerajšnje srečanje v Laškem redno delovno srečanje o tekočem poslovanju, glede na poslovne odnose, ki jih imajo Konzum in Agrokor na eni strani ter Pivovarna Laško.

Zagotovo pa v slovenski politiki ni veliko tistih, ki bi radi videli, da bi Mercator končal v hrvaških rokah. In politika bo na koncu odločila! Pred tem si seveda ne zatiskajo oči niti v Pivovarni Laško …

Ne spreglejte