Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 3. 2017,
14.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

5

Natisni članek

Protej Ach Sonja Gole Herman Rigelnik

Torek, 28. 3. 2017, 14.43

6 let, 6 mesecev

Konec vojne med menedžerji ACH, razdelili si bodo premoženje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

5

Herman Rigelnik | Foto STA

Foto: STA

Vojna med menedžerji ACH za obvladovanje lastništva enega od največjih še živečih finančnih holdingov v državi je očitno končana.

Po naših informacijah sta se sprti strani, na eni ljubljanski tabor pod vodstvom Hermana Rigelnika in na drugi novomeški tabor pod vodstvom Sonje Gole, dokončno dogovorili za razdelitev premoženja holdinga.

Del naj bi si razdelili v denarju, ki ga bodo prejeli od prodaje ključne naložbe ACH – Adrie Mobila –, del pa v obliki naložb v odvisna podjetja.

Prvi korak bo iztisnitev malih delničarjev ACH. Kdorkoli od njih bi lahko nasprotoval postopkom, ki jih načrtujejo menedžerji, in jih prek sodišča blokiral.

Plačali jim bodo 3,8 milijona evrov

Vsega skupaj ima ACH 273 delničarjev. Največji je podjetje Protej, v katerem so združeni menedžerji ACH. Obvladuje kar 93 odstotkov lastništva ACH, še dobrih pet odstotkov pa je lastnih delnic.

Protej torej že presega 90-odstotni delež v lastništvu, kar mu omogoča, da iz njega iztisne preostale male delničarje. V rokah 270 posameznikov in podjetij sta trenutno nekaj manj kot dva odstotka vseh delnic ACH.

Protej jim ponuja denarno odpravnino v višini 83 evrov na delnico. To pomeni, da bi menedžerji za njihovo izplačilo namenili okoli 3,8 milijona evrov, vrednost vsega ACH pa je ocenjena na več kot 200 milijonov evrov.

Po naših informacijah bodo iztisnjeni mali delničarji za svoje delnice iztržili bistveno več kot si od razdelitve premoženja obetajo menedžerji, združeni v Proteju. Razlog naj bi bil v tem, da se hočejo menedžerji izogniti morebitnim očitkom o prenizki denarni odpravnini.

Kaj si bodo delili

V drugem koraku si bodo lahko menedžerji ACH, združeni v Proteju, razdelili podjetja in drugo premoženje, ki je v lasti ACH.

Prek Proteja so menedžerji ACH pred leti izvedli enega od največjih menedžerskih prevzemov v državi in s tem postali lastniki holdinga, ki ima v lasti naslednja podjetja:

Daleč najbolj vredna naložba je novomeška družba Adria Mobil, ki se ukvarja z izdelavo počitniških prikolic in je ena od največjih v Evropi. Skupina ustvari več kot 300 milijonov evrov prihodkov na leto in kar okoli 23 milijonov evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA).

Kot smo razkrili, so se v ACH dogovorili za njeno prodajo francoski družbi Trigano. Koliko znaša kupnina, še ni znano.

Trigano, ki od leta 1998 kotira na borzi, ima 4.500 zaposlenih, deluje v devetih državah, na ravni skupine pa letno ustvari dobro milijardo evrov prihodkov od prodaje. Trigano je Agenciji za varstvo konkurence (AVK) že prijavil koncentracijo za nakup Adrie Mobila, po dostopnih podatkih pa še čaka na njeno dovoljenje.

Goletova večkrat neuspešno nad ACH

Sonji Gole, prvi dami družbe Adria Mobil, je lani spomladi spodletel poskus prevzema nadzora nad ACH. | Foto: Bor Slana Sonji Gole, prvi dami družbe Adria Mobil, je lani spomladi spodletel poskus prevzema nadzora nad ACH. Foto: Bor Slana Spomnimo, da je Sonja Gole, predsednica uprave Adrie Mobila, oktobra lani poskušala prevzeti nadzor nad ACH, vendar ji ni uspelo. Takrat je skupaj z 18 družbeniki Proteja, ki imajo v rokah okoli 40 odstotkov družbe, poslala ponudbo za odkup njihovih deležev.

To je bil že drugi poskus v letu dni. Kot smo spomladi razkrili na Siol.net, so družbeniki spomladi prejeli ponudbo švedske družbe Kabe, ki na skandinavskih trgih prodaja prikolice novomeške družbe, za odkup delnic ACH. To naj bi počeli v dogovoru z Goletovo, katere končni cilj je obvladovanje Adrie Mobila. Švedska družba je namreč že vrsto let ena od ključnih partneric Adrie Mobila.


Preberite tudi:

Sonja Gole začenja nov napad na ACH in tabor Hermana Rigelnika

Herman Rigelnik premagal Sonjo Gole. Švedi so obupali nad ACH.

Še en poskus Sonje Gole, da zavzame ACH in Adrio Mobil

NPU zaradi spornega prenosa Adrie Mobil ovadil Sonjo Gole

Hišne preiskave končane, Sonja Gole zanika očitke

Ne spreglejte