SiolNET. Posel danes Novice
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Končno tudi Evropa raste

0,23

termometer

Gospodarska rast na območju EU se bo po oceni Evropske komisije v prihodnih letih stabilizirala. Grčija naj bi letos še zadnjič padla, nato naj bi končno začela rasti. Rast v Sloveniji bo letos precej manjša od lanske.

Evropska komisija (EK) je danes predstavila ocene gibanja gospodarstva za območje Evropske unije.

Umirjena rast BDP v EU

Gospodarska rast na območju EU se bo po ocenah EK letos nekoliko umirila predvsem zaradi nižje gospodarske rasti v EU članicah z visokim BDP, kot so Francija, Nemčija in Velika Britanija. Leta 2015 je bilo gonilo gospodarske rasti domače povpraševanje, ki bo na gospodarsko rast zelo vplivalo tudi letos. Spremenila se bo le njegova sestava, saj EK pričakuje upočasnitev zasebne potrošnje in rast zasebnih investicij. Manjšo vladno potrošnjo EK pričakuje tudi zaradi vpliva begunskega toka na proračune članic.

Letos le še ena članica EU s padcem gospodarstva

Grčija naj bi edina izmed članic EU leta 2016 beležila padec gospodarstva, za leto 2017 pa za vse članice EU napovedujejo gospodarsko rast.

Sloveniji leta 2016 veliko nižja ocenjena gospodarska rast od rasti leta 2015

Glede na leto 2015 se bo gospodarska rast zmanjšala v 16 članicah EU, manj kot v Sloveniji le v štirih članicah: v Luksemburgu ter na Češkem, Malti in Irskem.

Gospodarska rast v Sloveniji naj bi največ pridobila na račun manjše stopnje brezposelnosti in ugodnih pogojev financiranja. Izvoz kot glavno gonilo rasti BDP leta 2015 se bo počasi umiril. Tako bo po oceni EK leta 2016 glavno gonilo gospodarske rasti v Sloveniji zasebna poraba. Makroenkonomski pogoji so razlog za ocenjeni padec računskega primanjkljaja in stopnje zadolžitve države.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin