Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2013,
16.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kontrola zračnega prometa Brnik

Torek, 19. 3. 2013, 16.15

7 let, 2 meseca

Končno na Brniku (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kontrola zračnega prometa, ki skrbi, da letala varno preletijo slovenski zračni prostor, je po 20 letih na ljubljanskem letališču dobila nove - primerne - prostore.

Dan, ki so ga vsi v Kontroli zračnega prometa Slovenije, zlasti pa 104 kontrolorjev zračnega prometa, nestrpno in zagotovo predolgo čakali. "Težko smo dočakali dan, ko smo se preselili na Brnik," je v pogovoru z novinarji ob uradni predstavitvi novega objekta podjetja Kontrola zračnega prometa Slovenije poudaril direktor Franc Željko Županič – v funkcijo kontrole in zagotavljanja varne poti prek slovenskega zračnega prometa je bil vključen zgodaj zjutraj 13. marca. Novi objekt kontrole bo zadostoval vsaj od 30 do 40 let Dozdajšnji zastareli in za omenjeno dejavnost vsekakor neprimerni prostori na Kotnikovi v Ljubljani niso zagotavljali potrebnih zmogljivosti ob napovedani rasti letalskega prometa, povrhu pa so bili tudi funkcionalno neprimerni za delo kontrolorjev, priznavajo na kontroli zračnega prometa. Novi objekt kontrole bo po zagotovilih pristojnih zagotavljal varnost letalskega prometa vsaj naslednjih 30 ali 40 let.

Objekt, pri katerem se je cena od investicijske vrednosti do realizacije zvišala le za desetino. Novi sodobni objekt, ki odgovarja vsem ostrim zahtevam dejavnosti kontrole zračnega prometa, graditi so ga začeli oktobra 2009, je zrasel na površini osem tisoč kvadratnih metrov, samo operativni prostori objekta pa se razprostirajo na tisoč kvadratnih metrih površine, najvišja višina objekta je 22,6 metra. Novi objekt bo stal okoli 27 milijonov evrov, kar je le desetino več, kot je predvidevala njegova investicijska vrednost – 25,1 milijona.

Brez kontrolnega stolpa, ki je odprl afero Čista lopata Novi objekt kontrole zračnega prometa nima visokega kontrolnega stolpa, ki je ob prvem razpisu (predvideval je več kot stometrski kontrolni stolp) leta 2008 zaradi domnevnih dajanj daril in podkupovanja med gradbinci zakuhal afero Čista lopata in odnesel prejšnjega direktorja Kontrole zračnega prometa Slovenije Srečka Janšo. Akterji afere gradbeni tajkuni, Zidar, Tovšakova in Črnigoj, pa še vedno čakajo na razplet sodnega epiloga. Kot zagotavlja zdajšnji prvi mož Kontrole zračnega prometa Slovenije kontrolnega stolpa v prihodnjih petih letih zagotovo ne bodo gradili.

Černač: Novi prostori nudijo ustrezne pogoje za delo vseh Kot je danes povedal minister za infrastrukturo in prostor v odhajanju Zvonko Černač, novi prostori nudijo ustrezne pogoje za delo vseh, ki skrbijo za varnost našega neba in potnikov. Pomembno pa je tudi, da je bila naložba končana v predvidenih finančnih okvirjih, kar je zelo pohvalno in kar ni bilo vedno slučaj.

21. marca dokončno ugasnjena kontrola na Kotnikovi Žiga Ogrizek iz kontrole zračnega prometa, ki je bil zadolžen za operativno migracijo pri selitvi prostorov kontrole zračnega prometa, je ob današnji predstavitvi novega objekta povedal, da kontrolorji delajo že sedmi dan, potem ko so nekaj časa vzporedno delali na Brniku in v starih prostorih na Kotnikovi v Ljubljani, zaradi zagotavljanja obvezne rezerve. Preklop je bil izveden zgodaj zjutraj z 12. na 13. marec, dokončno pa bo objekt na Kotnikovi ugasnjen 21. marca, kar pomeni, da bodo letala, ki bodo potovala čez slovenski zračni prostor, pa tudi Koroško, del Hrvaške in del Italije – takšna je namreč razdelitev nadzora zračnega prostora med kontrolami zračnega prometa v tem delu Evrope – "pokrivali" zgolj še s kontrole na Brniku.

Ne spreglejte