Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2013,
9.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 3. 4. 2013, 9.12

7 let, 2 meseca

Komu se bo Putin zahvalil?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vsi ruski politiki morajo do začetka junija zapreti bančne račune na tujih bankah, če jih imajo in prodati premoženje v tujini.

Tako je namreč sklenil ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin in z najnovejšim ukazom pozval ruske politike na različnih ravneh, naj se tega držijo. Vsi, od tistih na najvišjih zveznih položajih – federalnih – do najnižjih v mestnih upravah, se morajo dokončno odločiti, ali želijo še naprej ostati na političnem položaju – še naprej sedeti na političnih stolčkih – ali se odreči politiki in oditi ter tako ohraniti svoje bančne račune v tujini in premoženje, tudi nepremično, zunaj ruskih meja.

Putin pričakuje, da bodo državni uradniki dokazali, od kod jim denar za velike nakupe Kot pišejo tuje tiskovne agencije, ruski predsednik do začetka oktobra letos pričakuje, da bo imel na mizi poročilo o premoženjskem stanju svojih državnih uradnikov. V poročilu mora biti naveden vsak večji nakup, še zlasti nepremičnin ali avtomobila, vrednostnih papirjev oziroma delnic, jasno pa mora biti tudi napisano, od kod posameznemu državnemu birokratu denar za določen nakup.

Politiki in državni uradniki ne morejo imeti nepremičnin in denarja na tujem Ruska duma je že decembra lani v prvem koraku sprejela zakonski predlog, ki prepoveduje posameznikom, ki zasedajo visoke položaje na državnih mestih v Ruski federaciji, na ravni ruskih republik in mest, konec koncev pa tudi v širši državni upravi znotraj vojske, policije, carine, tožilstva in preiskovalnih organov, ter njihovim družinskim članom, da imajo nepremičnine in bančne račune na bankah v tujini. Tudi direktorji državnih podjetij ne smejo imeti premoženja na tujem Ruski predsednik Vladimir Putin je že februarja letos razširil seznam tistih, ki v tujini ne smejo imeti premoženja in bančnih računov, tako na člane svetov direktorjev ruske centralne banke, vodstev državnih podjetij kot tudi upravnikov vseh ruskih skladov, oblikovanih na podlagi ruske zvezne zakonodaje. Vprašanje je, koliko politikov bo zaradi premoženja na tujem zapustilo svoje politične stolčke Koliko ruskih politikov bo moralo zapustiti svoje politične stolčke zaradi premoženja in denarja v tujini, je seveda nemogoče napovedati. Že dalj časa pa je jasno, da imajo številni ruski, tudi najvišji politiki na tujem veliko premoženja. Zato so nekateri ruski politiki že ob decembrskem sprejetju Putinovega zakona prostovoljno zapustili svoje funkcije (tudi nekateri poslanci v ruski dumi), saj sta jim premoženje in denar v tujini očitno pomembnejša, da ne rečemo bolj sveta, kot političen položaj.

Ne spreglejte