Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 1. 2011,
10.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 21. 1. 2011, 10.39

7 let, 2 meseca

Komisija za razrešitev nadzornikov in uprave Darsa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Komisija DZ za nadzor javnih financ zaradi negospodarnega ravnanja Darsa predlaga razrešitev nadzornikov in uprave družbe.

Komisija DZ za nadzor javnih financ, ki jo vodi Andrej Vizjak (SDS), se je seznanila z revizijskim poročilom računskega sodišča o gospodarnosti poslovanja Darsa pri izplačilu odškodnine fizični osebi in dogovoru o gradnji nadvoza nad avtocestnim odsekom Pluska - Ponikve. Vizjak: Država bo morala verjetno izplačati še kakšno odškodnino Revizijsko poročilo računskega sodišča so se odločili obravnavati še pred 15. marcem, ko se izteče rok za predložitev odzivnega poročila. Po Vizjakovih pojasnilih bo država zaradi umeščanja v prostor tudi drugih infrastrukturnih objektov verjetno še dolžna izplačati kakšno odškodnino, zato želi opozoriti na primer slabe prakse. Komisija pa bo zaključke lahko sprejela po pridobitvi popolne dokumentacije, torej po izdaji porevizijskega poročila. "Vrsta osnovnošolskih napak" Člani komisije iz vrst SDS so opozorili na po njihovem vrsto osnovnošolskih napak pri pridobivanju zemljišča za dokončanje odseka dolenjske avtoceste. Kot je dejal Vizjak, država pri pridobivanju zemljišča ni uporabila pravnih sredstev, ki so ji na voljo, temveč se je z lastnikom zemljišča v razmeroma kratkem obdobju izpogajala za določeno višino odškodnine. Dars je nato, tako Vizjak, odškodnino za zemljišče namesto pravni osebi izplačal fizični osebi in nase prevzel še plačilo davka.

Zvonko Černač (SDS) je poudaril, da je bila odškodnina fizični osebi preplačana desetkratno, saj je v dobrem letu in pol, kolikor je trajal postopek pridobivanja zemljišča, nastal tolikšen razkorak v ocenjeni vrednosti zemljišča, pri čemer je cenitve izvajala ista ekipa cenilcev in sodnih izvedencev.

"Enormno oškodovanje, ki ga ni mogoče sanirati" "Gre za enormno oškodovanje, ki ga ni mogoče sanirati z nobenimi popravljalnimi ukrepi," je zatrdil Černač, ki meni, da je edina in logična posledica tega krivdna razrešitev predsednice uprave Darsa Mateje Duhovnik, ki je objektivno odgovorna za negospodarno ravnanje. Tej odgovornosti bo sledila še kazenska odgovornost - računsko sodišče je v povezavi z revizijskimi razkritji zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja eno osebo že ovadilo -, slediti pa bi ji morala tudi odškodninska.

Duhovnikova: Izvedli bomo potrebne popravljalne ukrepe Duhovnikova je zagotovila, da bo Dars popravljalne ukrepe izvedel v obsegu in na način, kot mu je naložilo računsko sodišče. Določene aktivnosti so sicer že bile izvedene, zadeva pa se bo, tako Duhovnikova, v celoti sanirala v sklopu realizacije popravljalnih ukrepov. Njena pojasnila so sicer razočarala Vizjaka, saj je pričakoval, da bo od uprave Darsa v zvezi s pripravljalnimi ukrepi izvedel kaj več.

Vizjak nadzornikom Darsa očita neučinkovitost Predsednik komisije je bil tudi razočaran nad odsotnostjo nadzornikov Darsa na seji in izrazil zaskrbljenost, da nadzorni svet Darsa vse od oktobra lani, ko je bil na seznanitvenem sestanku na računskem sodišču seznanjen z nepravilnostmi Darsa, ugotovitve računskega sodišča sploh še ni obravnaval. Tako je namreč Vizjak razbral iz dopisa prvega nadzornika Darsa Milana Medveda, da nadzorni svet komisiji ne more dati kvalificiranih izjav, saj tega primera še ni obravnaval. "Prepričan sem, da nadzor nad Darsom ne poteka učinkovito," je zatrdil Vizjak.

Prav neaktivnost nadzornikov Darsa pri ugotavljanju posledic omenjenega posla na poslovanje družbe je bil povod za sklep komisije, da Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb države predlaga razrešitev vseh članov nadzornega sveta družbe. Tako agenciji kot nadzornikom Darsa pa je komisija predlagala, da zaradi negospodarnega ravnanja začne postopek razrešitve uprave Darsa.

Zadevo preiskuje tudi protikorupcijska komisija Zadevo je sicer pod drobnogled vzela tudi komisija za preprečevanje korupcije. Njen predsednik Goran Klemenčič je spomnil, da je komisija v tej zadevi dobila anonimno prijavo že decembra 2009, a je takrat ocenila, da prijava ne vsebuje dovolj podatkov za nadaljevanje postopka. Ta je zato miroval do konca lanskega decembra, komisija pa je nato na podlagi novih dejstev (objave revizijskega poročila) odprla dve zadevi, povezani s sumom storitve kaznivega dejanja cenilke in ene osebe na Darsu. Postopek je še v teku, zato Klemenčič podrobnosti ni mogel navesti.

Komisija za nadzor javnih financ bo sejo nadaljevala po izdaji porevizijskega poročila računskega sodišča v tej zadevi.

Ne spreglejte