Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 1. 2011,
10.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 22. 1. 2011, 10.46

7 let, 2 meseca

Komarjeva zanikala zunanje pritiske in navodila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednica uprave agencije za upravljanje s kapitalskimi naložbami države Dagmar Komar je za Sobotno prilogo Dela zatrdila, da nanjo ni pritiskala nobena skupina in da ni dobivala navodil.

Na očitke, da je pod vplivom SD oz. finančnega ministra Franca Križaniča, je zatrdila, da nima več nobene povezave s politiko.

"Nimam več nobenih povezav s politiko" "Nimam več nobenih povezav s politiko, niti s stranko SD ne. Na agenciji se bom zavzemala izključno za strokovno delovanje," je povedala in ponovila svoje večkratno zagotovilo, da je agencija nepolitičen organ in da se bo trudila delovati izključno strokovno.

Na očitke o dopisih z navodili in pričakovanji agencije vodstvu Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in nadzornikom Termoelektrarne Šoštanj (Teš) glede razrešitve Uroša Rotnika z mesta direktorja Teša, je Komarjeva odgovorila, da zakon o gospodarskih družbah za družbe z omejeno odgovornostjo, še posebej za tiste, kjer je družbenik le eden, predvideva drugačen način upravljanja kot pri delniških družbah.

"Tam, kjer smo edini lastniki se aktivneje vključimo" "Pri enoosebnem d.o.o., kjer je država stoodstotni lastnik, ima edini družbenik bistveno večje možnosti vplivati na poslovodjo," je povedla. Če ima taka družba nadzorni svet, pa ima ta po pojasnilih Komarjeve sicer enako vlogo kot pri delniških družbah, a to lastniku ne preprečuje, da daje vodstvu navodila, zahteva informacije in dokumentacijo ipd. To bodo na agenciji tudi počeli.

"Skratka, iz tega jasno izhaja, da je naša zakonska pravica, da se tam, kjer smo edini lastniki, aktivneje vključimo v poslovanje," je povedala.

"V zvezi s Tešom ni treba sprejeti nobene odločitve" Glede vprašanja Rotnikove razrešitve - agencija je zahtevala preklic te odločitve nadzornikov Teša - je Komarjeva povedala, da so s svetom agencije zadevo proučili in sklenili, da ni treba v zvezi s Tešom sprejeti nobene odločitve.

"Menjava Medaka bo pozitivno vplivala na delovanje HSE" Na vprašanje, zakaj se je agencija ta teden odločila za menjavo prvega nadzornika HSE Jadranka Medaka, je odgovorila, da sta uprava in svet agencije presodila, da bo "zamenjava člana nadzornega sveta pozitivno vplivala na delovanje HSE s poudarkom na večji koordinaciji delovanja nadzornega sveta s poslovodstvom pri izvedbi ključnih razvojnih projektov in pri sodelovanju med agencijo in HSE".

Drugih kadrovskih zamenjav v HSE ne načrtujejo, saj menijo, da tako vodstvo kot nadzorni svet po zadnjih podatkih in informacijah odgovorno in skrbno vodita in nadzirata projekt šestega bloka šoštanjske termoelektrarne.

Medak je sicer agenciji očital, da ga je zamenjala, ker je bil med največjimi skeptiki glede projekta Teš 6 in da je šlo za delo SD, ki je v Šaleški dolini zelo močan in ima velik interes pri izvedbi projekta. Komarjeva je zatrdila, da menjava ni bila v nikakršni povezavi z nadaljevanjem ali ustavitvijo projekta, saj je odločitev o tem v pristojnosti vodstev in nadzornikov HSE in Teša.

Na očitke, da je agencija pod močnim vplivom največje vladne stranke oz. ministra Križaniča, je Komarjeva odgovorila, da nima več nobene povezave s politiko in stranko SD.

Ne spreglejte