SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koliko bo francoska in nemška rast pomagala slovenskemu gospodarstvu

3

termometer

Francija in območje evra sta v drugem četrtletju izšla iz recesije. Tudi nemška rast je nad pričakovanji. Bo slovensko gospodarstvo znalo to izkoristiti?

Tako območje evra kot celotna EU sta imela v letošnjem drugem četrtletju na ravni trimesečja 0,3-odstotno rast BDP-ja, je v prvi oceni objavil evropski statistični urad Eurostat. Dobre novice prihajajo tudi iz Nemčije in Francije, dveh najmočnejših evrskih gospodarstev. Nemški BDP se je na četrtletni ravni zvišal za 0,7 odstotka, francoski pa za 0,5 odstotka.

Podjetnik Igor Akrapovič, lastnik podjetja Akrapovič, ki izdeluje izpušne sisteme za motocikle in športne avtomobile ter karbonske dele, pravi, da je vsekakor dobro, če Evropa okreva. Za podjetje Akrapovič je gospodarska rast v Nemčiji in Franciji ugodna, saj sta ti dve državi njihova največja evropska trga.

Kakšna so pričakovanja za naprej? ''Informacije, ki jih dobivam iz Nemčije, kažejo, da so tam zelo ugodne razmere, predvsem zaradi razvijajočih azijskih trgov. Še zlasti nemška avtomobilska industrija je tehnološko tako močna, da bodo dolgoročno gledano zelo uspešni,'' ocenjuje Akrapovič.

Boštjan Gorjup, direktor področja gospodarjenja v BSH Hišni aparati, je povedal, da sam dvig industrijske proizvodnje v zahodnoevropskih državah ni neposredno povezan s potrošnjo v teh državah. Glede na to, da delajo končne izdelke, je za njih ključna potrošnja v teh državah.

''Za nas sta nemški in francoski trg zelo pomembna. Zahodnoevropski trgi so poleg Rusije za BSH najpomembnejši,'' je pojasnil Gorjup. Podatki o poslovanju za BSH so ugodni, saj so imeli v prvih sedmih mesecih dvomestno rast.

Janez Škrabec, prvi mož podjetja Riko, ocenjuje: ''To je dobro tudi za Slovenijo in s tem tudi za naše podjetje.''

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin