Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 10. 2015,
18.28

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

Kolektor Radovan Bolko

Sreda, 7. 10. 2015, 18.28

2 leti, 2 meseca

Kolektor bo v Idriji poskrbel za 50 novih delovnih mest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Koncern Kolektor je kupil 51-odstotni delež v švicarskem podjetju Micro-Motor in že začel selitev njegovih poslov, vključno z razvojem izdelkov, proizvodnjo in administracijo, v Slovenijo.

Predsednik uprave Kolektorja Radovan Bolko je na novinarski konferenci v Idriji povedal, da bodo 100-odstotni lastniki švicarske družbe postali leta 2017. Izdelki, ki jih proizvaja Micro-Motor, pomenijo tržno nišo, zato se bo prodaja v prihodnjih letih povečevala. Vrednost podjetja je okrog deset milijonov evrov, prodajna cena ostaja neznana. Bolko je dejal le, da so imele pri odločitvi za prodajo ključno vlogo Kolektorjeve reference.

Sedež podjetja bo v Sloveniji Micro-Motor iz švicarskega Therwilla seli vse svoje posle, vključno z razvojem izdelkov, proizvodnjo in administracijo, v Slovenijo. V ta namen je že ustanovil novo podjetje, v katero bo kot partner vstopil skupaj s koncernom Kolektor. Novo podjetje bo imelo sedež v Idriji. Selitev bo izvedena do 1. januarja 2016.

V Idriji najmanj 50 novih delovnih mest Zaposleni v Švici bodo s selitvijo proizvodnje v Slovenijo ostali brez dela, vendar pa je nekdanji lastnik zanje poskrbel, nekateri naj bi že dobili tudi nove zaposlitve. V Idriji se bo po selitvi odprlo najmanj 50 novih delovnih mest, zaposlovali bodo le delavce z najmanj srednješolsko izobrazbo. Če je dodana vrednost na zaposlenega v Kolektorju lani znašala povprečno 45 tisoč evrov, je bila ta v švicarski družbi 60 tisoč evrov.

Kolektor lahko kupi podjetja v vrednosti do 100 milijonov evrov Članica uprave Darja Petrič je povedala, da je Kolektor z lastnim denarjem sposoben prevzeti podjetja v vrednosti do 100 milijonov evrov. Bolko je ob tem dodal, da se bo idrijska družba še naprej razvijala z lastnim razvojem ter s prevzemi podjetij predvsem v zahodni Evropi oziroma v njenem nemško govorečem delu. Kolektor se pogovarja še z nekaterimi drugimi podjetji, med katerimi pa ni nobenega iz Slovenije.

"Glede na našo strategijo imamo organsko rast in rast skozi akvizicije," je povedal Bolko. Kot je dodal, iščejo priložnosti skoraj v vsej zahodni Evropi. "Gledamo podjetja, ki bi po konceptu dopolnjevala in nadgrajevala program koncerna predvsem s področja avtomobilske industrije, se z njimi pogovarjamo in smo skoraj že v različnih fazah, ki morajo po naših željah pripeljati tudi do kapitalskih povezav," je dejal.

Ne spreglejte