Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Ponedeljek,
20. 11. 2017,
13.27

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

vlada Državni zbor Miro Cerar AVK

Ponedeljek, 20. 11. 2017, 13.27

6 let, 4 mesece

Koga bo vlada izbrala za odločanje o enem največjih poslov v državi?

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Aleš Kuhar | Foto STA

Foto: STA

Čez manj kot mesec dni bo znano, kdo bo odločal o slovenskem medijskem prevzemu desetletja, združitvi operaterja Telemacha in televizijske hiše PRO Plus.

Državni zbor bo na predlog vlade Mira Cerarja pred koncem letošnjega leta imenoval nove člane sveta javne Agencije za varstvo konkurence (AVK).

Gre za ključne osebe, ki odločajo o prevzemih, povezovanju, zlorabah prevladujočega položaja in drugih postopkih, ki potekajo pred AVK. V njihovih rokah bo tudi presoja morebitne nedovoljene koncentracije pri lastniškem povezovanju prej omenjenih družb.


Preberite več:

Kaj prodaja POP TV in Kanala A pomeni za slovenski trg

O koncentraciji odloča invalidni varuh konkurence 


Kuhar: Želim si nov mandat

Da se je prijavil za nov, petletni mandat, je potrdil Aleš Kuhar, eden najvidnejših komentatorjev dogajanja v trgovski, kmetijski in živilskopredelovalni panogi. | Foto: STA , Da se je prijavil za nov, petletni mandat, je potrdil Aleš Kuhar, eden najvidnejših komentatorjev dogajanja v trgovski, kmetijski in živilskopredelovalni panogi. Foto: STA , "Na javni poziv je prispelo sedem prijav kandidatov," so nam povedali na ministrstvu. Prosta so sicer tri mesta od petih v svetu AVK.

Da se je prijavil za nov, petletni mandat, je za Siol.net potrdil dr. Aleš Kuhar, eden najvidnejših komentatorjev dogajanja v trgovski, kmetijski in živilskopredelovalni panogi.

Medtem se poslavlja Simon Tantegel, "saj nimam več ambicij in strokovnih izzivov, povezanih s članstvom v svetu AVK".

Kdo ostaja in kdo zapušča AVK

Konec oktobra so na ministrstvu za gospodarstvo objavili javni poziv zainteresiranim kandidatom za člane sveta AVK.

Decembra se namreč izteče mandat trem članom sveta AVK. To so:

  • dr. Aleš Kuhar, agrarni ekonomist z Biotehniške fakultete v Ljubljani,
  • Simon Tantegel, eden od vidnejših uslužbencev banke NKBM, in
  • Franci Pušenjak, poslovni svetovalec na področju upravljanja logistike in oskrbovalnih verig.

V svetu AVK ostaja Andrej Prah, ki je bil imenovan lani spomladi. Peti član in hkrati predsednik sveta pa je po funkciji aktualni direktor AVK Andrej Matvoz.

Prah je bil v preteklosti namestnik direktorja Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), zdaj pa je član vodstvene ekipe ciprskega sklada Elements Capital Management. Ta v zadnjih letih postaja vse pomembnejši igralec na slovenskem finančnem parketu, kjer sam odkupuje terjatve ali pa pri tem pomaga mednarodnim finančnim skladom.

So se prijavili tudi (nekdanji) vidni uslužbenci?

Kdo vse se zanima za ključne odločevalske organe v AVK, za zdaj še ni znano. 

Andrej Matvoz vodi AVK. | Foto: Državni zbor Andrej Matvoz vodi AVK. Foto: Državni zbor V krogih blizu AVK se kot mogoče kandidate omenja več pomembnih uslužbencev agencije, med njimi Emilijo Horvat Petrovič. Ta je zagotovila, da prijave ni oddala.

Med tistimi, ki bi lahko oddali prijavo, je tudi Darja Tomše z ministrstva za gospodarstvo. V preteklosti je bila zaposlena na AVK, vendar jo je zapustila po izbruhu afere o domnevnem odtekanju informacij preiskovancem, med drugim DZS Bojana Petana.

Danes je Tomšetova vodja sektorja za varstvo potrošnikov in konkurence, ki je od nedavnega pristojen za strokovni nadzor nad zakonitostjo, učinkovitostjo in uspešnostjo dela AVK. Podpiral naj bi jo njen nadrejeni, generalni direktor Direktorata za notranji trg Jernej Tovšak, sin nekdanje prve dame Vegrada Hilde Tovšak.

Tudi Tomšetova je povedala, da prijave ni oddala.

Najpozneje v začetku decembra izbrani kandidati

Zdaj bodo na ministrstvu v čim krajšem času pregledali prijave, jih uskladili med resorji, pripravili predlog kandidatov in ga posredovali vladi.

Vlada bo predvidoma do konca tega meseca oziroma v začetku decembra potrdila seznam kandidatov za člane sveta AVK. | Foto: Matej Leskovšek Vlada bo predvidoma do konca tega meseca oziroma v začetku decembra potrdila seznam kandidatov za člane sveta AVK. Foto: Matej Leskovšek Ta bo predvidoma do konca tega meseca oziroma v začetku decembra potrdila seznam kandidatov oziroma ga predlagala v sprejem državnemu zboru.

Po naših informacijah bodo nove člane sveta imenovali po koalicijskem načelu.

Med pogoji za zasedbo tega položaja so najmanj druga stopnja univerzitetne izobrazbe in pet let delovnih izkušenj ter ustrezna strokovna usposobljenost za opravljanje nalog v svetu AVK. Iz poziva izhaja, da mora izpolnjevati tudi pogoje za vodenje in odločanje v upravnih in prekrškovnih postopkih.


Preberite še:

Varuha konkurence prijavili policiji, ker naj bi prepisoval na izpitu 

Varuh konkurence ali interesov ministra Počivalška? 


Kdo vodi in kdo odloča o postopkih pred AVK

Glavni organ postopka odločanja o posamičnih zadevah v upravnem postopku je senat, ki ga sestavljajo vsi člani sveta, od katerih je eden njegov predsednik. Senat sprejema odločitve po posvetovanju z glasovanjem na seji, ki ni javna.

Postopek do izdaje odločbe vodi uslužbenec agencije, ki ga za vodenje postopka pooblasti direktor. Ta senatu predloži pisno poročilo in predlog odločbe.

V prekrškovnem postopku medtem odloča senat treh članov (prekrškovni senat), ki ga za vsako posamično zadevo imenuje svet na zahtevo direktorja. Sestavljen je iz članov sveta in javnih uslužbencev, zaposlenih na AVK.

Ne spreglejte