Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 2. 2017,
13.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

1

Natisni članek

Petrol J&T SDH delnice nadzorni svet Nada Drobne Popovič

Torek, 21. 2. 2017, 13.37

6 let, 6 mesecev

Država: kupili smo delež v Petrolu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

1

Petrol | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Obeta se nov koalicijski spopad za položaje v nadzornem svetu Petrola. 

Medtem ko naj bi nadzorni svet Petrola končni predlog seznama kandidatov za nadzorni svet, o katerih bodo delničarji odločali na skupščini, sprejel na četrtkovi seji, na dan že prihajajo prve informacije o tem, komu od kandidatov kaže dobro, komu pa ne.


Preberite še:

Napoveduje se bitka za Petrol 

Država gre v obrambo Petrola


Kdo je blizu in kdo daleč od Petrola 

Največje presenečenje je rdeča luč Klemnu Ferjančiču, ključnemu kandidatu Socialnih demokratov (SD), ki po naših informacijah ni dobil soglasja akreditacijske komisije SDH, saj da za kandidaturo ne izpolnjuje pogojev. Ferjančič kot član nadzornega sveta trenutno vodi njegovo kadrovsko komisijo. To pomeni, da se utegne pri potrjevanju seznama kandidatov znajti v neugodnem položaju. Med kandidati, ki jim za zdaj dobro kaže, naj bi bil sedanji član nadzornega Petrola Igo Gruden, ki je zdaj zaposlen na Družbi za upravljanje terjatev (DUTB). 

Članica uprave SDH Nada Drobne Popovič, ki je pristojna tudi za energetiko, želi neposredno nadzirati Petrol. | Foto: STA , Članica uprave SDH Nada Drobne Popovič, ki je pristojna tudi za energetiko, želi neposredno nadzirati Petrol. Foto: STA , Med nadzornike Petrola bo SDH  predlagal še članico uprave Nado Drobne Popovič, predsednika uprave družbe S&T Slovenija Saša Bergerja in Mladena Kaliterno, predsednika uprave družbe Perspektiva, ki je v lasti Darija Južne, lastnika desetine delnic Petrola. Končni seznam kandidatov bo SDH potrjeval na jutrišnji seji nadzornega sveta. 

Za zdaj ni jasno, ali se bo na seznam uspelo uvrstiti sedanjemu predsedniku nadzornega sveta Tomažu Kuntariču iz Gorenja, ki nima posebne podpore pri nobeni od političnih strank. Do zdaj sta v imenu kapitala v nadzornem svetu Petrola ob Kuntariču, Grudnu, Ferjančiču in Kaliterni sedela še Matija Blažič in Irena Prijović. Mandat jim poteče konec aprila oziroma junija. Kdo bo kandidat SMC, bo znano do četrtka.

Na SDH so sicer odločeni, da v nadzorni svet Petrola ne bodo pripustili predstavnika češko-slovaške finančne skupine J&T, ki prek fiduciarnega računa obvladuje dobrih 13 odstotkov Petrola.

Država se pred skupščino krepi v Petrolu

Tik pred prihajajočo skupščino, ki bo sklicana v ponedeljek in bo 6. aprila, je država v Petrolu povečala svoj lastniški delež.

Klemen Ferjančič (desno), danes zaposlen v družbi Plinovodi, je bil zadnji predsednik uprave SGP Tehnika, ki je neslavno končal v stečaju. | Foto: STA , Klemen Ferjančič (desno), danes zaposlen v družbi Plinovodi, je bil zadnji predsednik uprave SGP Tehnika, ki je neslavno končal v stečaju. Foto: STA , Dobre tri odstotke delnic, ki jih je Nova Ljubljanska banka (NLB) na razpisu prodajala od novembra, bo namreč kupil Slovenski državni holding (SDH), krovni upravljavec premoženja države. Da je transakcija končana, so za Siol.net danes potrdili na NLB, pravkar pa tudi na SDH. Za nakup naj bi SDH plačal okrog dvajset milijonov evrov -  za posamezno delnico med 220 in 230 evri. Trenutno je delnica Petrola na Ljubljanski borzi vredna 333 evrov. SDH ima tako z državno Kapitalsko družbo v lasti že skoraj 33 odstotkov delnic, torej sta skupaj tik pod prevzemnim pragom.

Že pred časom so se v vrstah vlade pojavile ideje, da bi nekatere naložbe postale neposredna last Republike Slovenije, SDH pa bi bil le njihov upravljavec. Ena od teh bi bila tudi Petrol. S tem bi se dividende, ki jih bo Petrol letos izplačal avgusta, neposredno zlivale v proračun države, ki je SDH tik pred koncem lanskega leta dokapitalizirala z 200 milijoni evrov.

Kako je lani posloval Petrol 

Na poslovanje skupine Petrol so v letu 2016 pomembno vplivali gibanje cen na naftnem trgu ter menjalni tečaj ameriškega dolarja.

Tomaž Kuntarič, sedanji predsednik nadzornega sveta Petrola, nima izrazite podpore nobene od koalicijskih strank, čeprav so ga vrsto let uvrščali v kvoto SD. | Foto: Tina Deu Tomaž Kuntarič, sedanji predsednik nadzornega sveta Petrola, nima izrazite podpore nobene od koalicijskih strank, čeprav so ga vrsto let uvrščali v kvoto SD. Foto: Tina Deu Skupina Petrol je lani ustvarila prihodke od prodaje v višini 3,9 milijarde evrov, kar je en odstotek več kot v letu 2015. Na ravni skupine je Petrol lani ustvaril 72,7 milijona evrov čistega dobička, kar je 11 odstotkov več kot v letu 2015. Prihodki od prodaje so bili s 3,9 milijarde evrov za en odstotek višji kot v letu 2015, denarni tok iz poslovanja (EBITDA) v višini 143 milijonov evrov pa za šest odstotkov višji kot leto prej. 

Za letošnje leto v Petrolu načrtujejo čisti dobiček v višini 74,7 milijona evrov in za 151 milijonov evrov EBITDA. Skupina je lani prodala 3,2 milijona ton proizvodov iz nafte, kar je dvanajst odstotkov več kot v letu 2015. Prihodki od prodaje trgovskega blaga so znašali dobrih 505 milijonov evrov, kar je štiri odstotke več kot v letu 2015. Petrol je imel na zadnji dan lanskega leta v lasti 487 bencinskih servisov, od tega 316 v Sloveniji, 105 na Hrvaškem, 36 v Bosni in Hercegovini, 9 v Srbiji, 10 v Črni gori in 11 na Kosovu.

Ne spreglejte