Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 2. 2014,
15.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

poklic brezposelnost

Ponedeljek, 24. 2. 2014, 15.29

7 let, 2 meseca

Ko se delodajalci grebejo za delavce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kljub množici brezposelnih oseb nekateri delodajalci na zavodu za zaposlovanje za svoje delo ne dobijo ustreznega kadra. V Mariboru zato že potekajo ustrezna izobraževanja.

V območni službi zavoda za zaposlovanje (ZRSZ) v Mariboru v množici brezposelnih za nekatere delodajalce niso našli ustrezno izobraženega kadra. Na potrebe delodajalcev so se odzvali s krajšimi izobraževanji za prekvalifikacijo delavcev.

Povpraševanje po cevarjih Eden bolj zaželenih poklicev, za katerega v Sloveniji niti ni formalnega izobraževanja, delodajalci pa se za delavce prav grebejo, je cevar. "Gre za izvajalce montaž, varilce in monterje, znotraj katerih so potrebna specifična znanja, ki jih delodajalci že kar nekaj časa zahtevajo," pojasnjuje svetovalka z ZRSZ Mirjana Zgaga.

V sodelovanju s šolskim centrom v Mariboru in podjetjem Hidromont so lani oblikovali program, v sklopu katerega se brezposelni v nekaj mesecih izučijo za nov poklic.

Potreba po tem poklicu se je izkazala predvsem v Podravju, kjer ima sedež večina podjetij, ki potrebujejo ta kader. Po besedah Zgage je težava le, da se večina del izvaja v tujini, zato morajo biti kandidati pripravljeni tudi na to.

Ko se delodajalci borijo za delavce "V prvo skupino je bilo lani vključenih dvanajst kandidatov, od tega jih je zdaj devet zaposlenih. Na najboljših pet so delodajalci dobesedno čakali in so jih zaposlili še isti dan, ko se je izobraževanje končalo. Prav borili so se za njih," je povedala Zgaga.

To pa ni edini izobraževalni program, ki je nastal zaradi potreb delodajalcev. Poleg tega so na mariborski območni službi ZRSZ v sodelovanju z izobraževalnimi ustanovami razvili še programe: - oblikovalec kovin, - suhomontažna gradnja, - fasader, - izolater, - elektroinštalater.

Prilagajanje trgu dela Programi nastajajo na osnovi potreb na trgu dela, torej le, če se pri delodajalcih izkaže potreba po določenem kadru, za katere v evidenci brezposelnih ni primernih kandidatov.

Dvo- ali trimesečno izobraževanje, v katerega je vključenih od 12 do 15 kandidatov, financira zavod za zaposlovanje, v sodelovanju pa ga izvajata delodajalec in izbran šolski center.

Ključni cilj je, da se udeleženci naučijo konkretnih, praktičnih del in da se čim prej, najpozneje v pol leta, zaposlijo.

Rezervirano za brezposelne Izobraževanja so namenjena izključno na zavodu prijavljenim iskalcem zaposlitve. Nekoliko so v prednosti tisti, ki so v evidenci brezposelnih že dlje časa, "a če kdo, ki ni dolgo prijavljen, sam izrazi željo po vključitvi, ga seveda ne zavrnemo", dodaja Zgaga.

Morebitno predhodno znanje je odvisno od posameznega usposabljanja oziroma poklica, a načeloma po besedah Zgage velja, da, če je posameznik dovolj motiviran, se lahko prekvalificira v katerikoli poklic.

Ne spreglejte