Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2013,
19.01

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sredstva kmetijstvo

Ponedeljek, 3. 6. 2013, 19.01

7 let, 2 meseca

Kmetijstvu in živilstvu do leta 2020 za 2,3 milijarde evrov sredstev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je objavilo osnutek operativnega programa za izvedbo resolucije o strateških usmeritvah kmetijstva in živilstva do leta 2020.

Preko operativnih programov bo za izvedbo resolucije ciljno usmerjenih za 2,3 milijarde evrov sredstev, je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za kmetijstvo Dejan Židan. Preko omenjenega programa bi za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo namenili 953 milijonov evrov neposrednih plačil, 1,09 milijarde evrov za program razvoja podeželja, za integralni del slovenskega proračuna pa bi bilo lahko namenjenih skoraj 300 milijonov evrov, je pojasnil Židan. Poudaril je, da gre "za redistribucijo zelo velikih količin denarja".

Neposredna plačila bodo v naslednjem finančnem obdobju 100-odstotno črpana iz sredstev EU, program razvoja podeželja bo 75-odsotno sofinanciran iz evropskega proračuna, preostali del pa iz slovenskega. Omenjen osnutek ministrstvo za kmetijstvo sicer danes pošilja v javno razpravo, ki bo trajala mesec dni, prihodnji teden pa bo potekala tudi javna razgrnitev resolucije.

"Prvič smo pripravili sektorske programe" Državna sekretarka Tanja Strniša je pojasnila, da so znotraj operativnega programa pripravili program za 12 panožnih področjih. "Prvič smo pripravili tudi sektorske programe, s katerimi smo želeli uresničiti posamezne cilje iz resolucije Zagotovimo.si hrano za jutri tudi uresničiti," je pojasnila.

Ministrstvo je v programih, kot je poudarila, zasledovalo strateške cilje doseganja prehranske varnosti in zagotovitve kakovostne in varne hrane, dviga konkurenčnosti kmetijstva in živilskopredelovalne panoge, trajnostne rabe proizvodnih virov in socialno vzdržnega razvoja podeželja.

Minister je danes spregovoril tudi o boju proti sivi ekonomiji in pri tem omenil spremembi zakonov o gozdovih in o vinu ter nedavni inšpekcijski nadzor na področju pekarstva. "Na sivo ekonomijo smo postali tako pozorni zato, ker se ocenjuje, da jo je v tem trenutku za okoli 10 milijard evrov in če bi uspeli zajeti vsaj polovico teh sredstev, bi večino težav v tej državi lahko odpravili že na ta način," je dejal.

"Največja težava plačilni roko" V slovenskem kmetijstvu sicer po mnenju Židana trenutno največja težava postajajo plačilni roki, kjer prihaja do zamikov. Opozoril je, da so zavodi in stroka znotraj kmetijstva, prehrane in okolja pri krčenju sredstev za leto 2013 sicer nesorazmerno veliko prispevali, tako da vsaj v tej fazi sedaj ne iščejo rezerv.

Letos je imelo ministrstvo za kmetijstvo in okolje v proračunu sicer namenjenih 800 milijonov evrov, finančno ministrstvo pa sedaj zanje predlaga znižanje na 700 milijonov evrov. Večino tega je zmanjšanje sredstev na koheziji in evropskem financiranju, je pojasnil.

Židan meni, da ima ministrstvo predvsem izrazite težave pri izvajanju kohezijske okoljske politike, saj je imelo v sedemletnem finančnem obdobju na voljo 640 milijonov evrov, od tega 545 milijonov evrov evropskih sredstev, doslej pa je bilo počrpanih le nekaj čez 110 milijonov evrov.

Ne spreglejte