Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2013,
6.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ZSSS GZS davki

Sreda, 17. 4. 2013, 6.58

7 let, 2 meseca

Kje so rezerve za slovenski državni proračun?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kako bi lahko napolnili proračun, ne da bi dvigovali že obstoječe davke?

Vse bolj je verjetno, da bo vlada primorana dvigniti nekatere davke. Katere, je menda vprašanje izračunov in tega, katero zvišanje naj bi prineslo najmanj škode. Najbolj verjeten je dvig DDV-ja. Poleg že tradicionalnih kritikov dvigovanja davkov so se oglasili tudi sindikati, ki pravijo, da bo dvig imel zelo slabe posledice tako na cene kot na porabo, kupno moč gospodinjstev in tudi zaposlenost. Po njihovih besedah naj bi bili prilivi v proračun nižji, kot se pričakuje, negativne posledice pa večje od pozitivnih učinkov dviga prihodkov v proračun. Prav tako bi ta ukrep znova prizadel najranljivejše!

Vlada naj z ukrepi spodbudi gospodarsko rast in zaposlovanje "Namesto da bi vlada pokazala vsaj malo pripravljenosti po uvedbi sprememb in z ukrepi spodbudila gospodarsko rast in zaposlovanje, pa smo vedno znova priča le ukrepom, ki še naprej zmanjšujejo porabo in naložbe. Zaradi takega pristopa in obremenjevanja tistih, ki se plačilu ne morejo izogniti, pa posamezne skupine še vedno lepo živijo na račun preostalih," pravi Andreja Poje iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Gospodarske družbe je treba razbremeniti, ne obremeniti Proti višji davkom so tudi na Gospodarski zbornici Slovenije, kjer pravijo, da so višji prispevki in davki napačna pot za pridobivanje več prihodkov v javne blagajne, ker bodo še bolj obremenile že tako zelo obremenjeno gospodarstvo, to pa bo cokla novemu razvojnemu zagonu. Na GZS-ju menijo, da je treba gospodarske družbe, ki pošteno plačujejo obveznosti do države, razbremeniti, ne pa obremeniti.

GZS: Pravičneje obremeniti vse oblike dela "Pri odgovorih navajamo alternativne in tudi bolj poštene oblike za pridobivanje novih prihodkov proračuna. Zagotoviti je treba širitev davčnih osnov – z davki in prispevki za socialno varnost obremeniti vse oblike dela in to pravičneje, kot to velja danes. Pogoj za širitev davčnih osnov pa je kapica na plačilo prispevkov za socialno varnost na ravni, ki davčno razbremeni zlasti visoko strokovno delo. To je danes na račun obremenitev bistveno predrago, zato se iz Slovenije v cenejše države selijo podjetja high tech, ne le naši kadri. Bolj je treba obremeniti skupne, ki danes plačujejo nesorazmerno malo, imajo pa enake pravice kot preostali plačniki," je ena od idej GZS-ja.

ZSSS: Opozarjamo na neenakomerno plačevanje prispevkov Glede plačevanja prispevkov imajo svoje ideje tudi sindikalisti: "Na ZSSS smo mnogokrat opozorili tudi na neenakomerno plačevanje prispevkov, na primer za zdravstveno zavarovanje. Po oceni kar 70.000 zavezancev plačuje prispevek za zdravstveno zavarovanje v vrednosti od 14 do 46 evrov; na ZZZS prav tako ugotavljajo, da so med temi zavezanci elitni poklici! Na zahtevo ZSSS so oblikovali delovno skupino, ki naj bi raziskala to 'sivo liso', vendar se je znova izkazalo, da ustanovitev vladne medresorske delovne skupine pomeni le to, da v resnici ni interesa, da to težavo raziščemo in uredimo," pravi Andreja Poje iz ZSSS.

MF: Novi viri za financiranje državnega proračuna Tudi ministrstvo za finance smo vprašali, ali imamo alternative dvigovanju davkov, vendar nismo dobili konkretnih odgovorov: "Ministrstvo za finance namerava v prihodnje z različnimi davčnimi ukrepi zagotoviti predvsem nove vire za financiranje državnega proračuna in s tem prispevati h konsolidaciji javnih financ, obenem pa so določeni ukrepi predvideni tudi na področju zmanjševanja davčnih utaj."

Učinkovitost insolvenčnih postopkov in čiščenje javnih blagajn Bolj konkretni so bili na GZS-ju, kjer so nam predstavili nekaj predlogov kratkoročnih ukrepov za izhod iz krize na prihodkovni in tudi odhodkovni strani javnih blagajn:

- povečati učinkovitost insolvenčnih postopkov, kar bi posredno tudi pripomoglo k več prihodkom države (večina predlogov GZS je vključenih v predlog nove insolvenčne zakonodaje), - vpeljava učinkovitega boja proti delu na črno in sivi ekonomiji, uvedba davčnih blagajn in e-računa – tudi na področjih advokature, zobozdravstva itn., - povečevanje učinkovitosti inšpekcijskih služb in poostritev sankcij za kršitelje, - čiščenje košarice pravic zdravstvenega zavarovanja (izločitev vseh pravic, ki ne sodijo v sistem, npr. pogrebnine in osmrtnine, nižanje nadomestil, limitiranje bolniške odsotnosti ...), - povečanje učinkovitosti organizacije izvajalcev zdravstvenih storitev in prenova kolektivne pogodbe za zdravstveno dejavnost.

Ureditev javnih naročil Ideje, kaj bi lahko naredili bolje, imajo tudi sindikalisti, ki pravijo, da bi si lahko velik prihranek zagotovili z ureditvijo javnih naročil, prek katerih se tudi po podatkih računskega sodišča izgubljajo milijoni.

Ne spreglejte