SiolNET. Posel danes Novice
6,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kitajski Bill Gates svetu napoveduje desetletje trpljenja

6,23

termometer

Jack Ma Alibaba
Foto: Reuters

Prvi mož Alibabe Jack Ma, danes eden najuspešnejših poslovnežev na svetu, je v govoru na konferenci pripravnikov v Zhengzhou na Kitajskem izpostavil, da se morajo ljudje pripraviti na desetletje bolečin, ki sta jih povzročila razvoj interneta in njegov vpliv na ekonomijo.

Po njegovem mnenju se bo moral izobraževalni sistem po svetu prilagoditi delu z roboti, kar bi pomagalo zmanjšati težave, ki jih bosta v bližnji prihodnosti za ljudi predstavljala vse večja avtomatizacija v industriji in vse večji vpliv interneta.

"V prihodnjih 30 letih svet čaka več bolečine kot veselja. Socialni konflikti bodo v prihodnjih desetletjih vplivali na industrijo," je dejal Kitajec Ma, ki mu pravijo tudi kitajski Bill Gates.

Ma je na težave, ki jih lahko za klasično ekonomijo predstavlja internet, opozoril že pred leti, a takrat ga nihče ni poslušal. "Pred 15 leti sem vse opozarjal, da bo imel internet velik vpliv na industrijo, vendar me nihče ni poslušal, saj sem bil nihče," je dejal Ma.


Nekdaj ni bil dovolj dober niti za peko pomfrija, danes je med najbogatejšimi Zemljani 


Kdo je Ma, prvi mož Alibabe?

Zgodbo z Alibabo je začel leta 1999. Zgodbo z Alibabo je začel leta 1999. Foto: Reuters Ma je ustanovitelj in predsednik kitajskega podjetja Alibaba Group, ki se ukvarja z različnimi stvarmi, najbolj znana pa je največja svetovna platforma za mednarodno povezovanje trgovcev Alibaba.com.

Je drugi najbogatejši Kitajec, njegovo premoženje pa je ocenjeno na več kot 20 milijard evrov. Velja za poslovnega genija in enega najbolj karizmatičnih voditeljev podjetij na svetu.


Bomo nakupe iz kitajske spletne trgovine Alibaba prejemali iz Zadra? 


Pred uspehom številne zavrnitve

Jack Ma je profesor angleškega jezika. Jack Ma je profesor angleškega jezika. Foto: Reuters Preden je Ma postal uspešen poslovnež, je doživel kar nekaj neuspehov. Po diplomi so ga večkrat zavrnili na razgovorih za službo, je edini, ki so ga zavrnili tudi na razgovoru za delo v restavraciji s hitro prehrano KFC, desetkrat pa je bil neuspešen, ko je želel nadaljevati študij na priznani univerzi Harvard.

Pohod z Alibabo, podjetjem, ki ga je ustanovil z ženo in 16 prijatelji, je začel leta 1999. Vlagatelje je našel v ZDA pri banki Goldman Sachs in Sotfbank. Po Alibabi sta bila zelo uspešna projekta še Taobao, stran za spletne dražbe, ki je na kitajskem trgu izpodrinila eBay, in Alipay, platforma za elektronsko plačevanje prek spleta, ki ustvari več prometa kot PayPal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin