Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 1. 2011,
9.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 20. 1. 2011, 9.46

7 let, 2 meseca

Kitajske oblasti potrdile lansko 10,3-odstotno rast BDP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kitajske oblasti so z uradno objavo podatkov potrdile, da je bila kitajska gospodarska rast lani 10,3-odstotna, letna inflacija pa 3,3-odstotna.

Prav slednji podatek je znova okrepil strah pred višanjem cen življenjskih potrebščin, kar se je poznalo tudi na azijskih borzah. Te so namreč sklenile v rdečem.

Povpraševanje po kitajskih izdelkih narašča

Kitajska gospodarska rast je bila lani 10,3-odstotna, kar je 1,1 odstotne točke več kot leta 2009. Kitajski bruto domači proizvod (BDP) je v zadnjem četrtletju zabeležil 9,8-odstotno rast, kar je več kot v tretjem četrtletju in več, kot so pričakovali analitiki. Ti sicer močno rast pripisujejo velikemu povpraševanju po kitajskih izdelkih ter obsežnim tujim naložbam v drugo največje svetovno gospodarstvo.

"Vrednost juana je prenizka" Kitajska je podatke objavila ravno v času, ko so ZDA kitajskemu predsedniku Hu Jintau očitale, da je država izgubila nadzor nad juanom. Ameriški analitiki so namreč prepričani, da je vrednost juana prenizka, kar Kitajski oz. njenim izvoznikom daje nepravično prednost.

Visoko gospodarsko rast je lani na Kitajskem spremljala tudi inflacija. Ta je na letni ravni znašala 3,3 odstotka, povzpela pa se je predvsem zaradi naraščanja cen hrane. Decembra se je sicer rast cen življenjskih potrebščin v primerjavi z novembrom vendarle nekoliko znižala, in sicer s 5,1 na 4,6 odstotka.

Cene življenskih potrebščin naj bi naraščale Do zdaj visoke cene še niso vplivale na prodajo na drobno. Ta je v lanskem letu zrasla za 18,4 odstotka.

"V letu 2011 moramo vzeti nalogo nadzora nad cenami zelo resno," je ob objavi podatkov v Pekingu dejal predstavnik kitajskega statističnega urada Ma Jiantang. Dodal je, da so lahko glede pričakovanj za letos optimistični. Na drugi strani pa so tuji analitiki prepričani, da bodo cene življenjskih potrebščin na Kitajskem rasle tudi v prihodnjih mesecih in da je bil decembrska umiritev rasti cen zgolj začasna.

Zbali so se socialnih nemirov

Peking se je sicer lani močno trudil upočasniti gospodarsko rast države in brzdati inflacijo. Zaradi naraščajočih cen hrane in nepremičnin so se oblasti zbale tudi socialnih nemirov.

V želji po omejitvi inflacije, ki je pomemben dejavnik življenja Kitajcev, saj gospodinjstva za nakup hrane namenijo tudi polovico prihodkov, je Peking sprejel različne ukrepe. Med drugim je lani večkrat zvišal ključne obrestne mere za posojanje in vloge ter zvišal zahteve glede obveznih rezerv bank. Z ukrepi je želel zmanjšati obseg denarja v obtoku, ki se je povečal ob ukrepih za spodbujanje gospodarstva in ki povzroča inflacijske pritiske.

Zadnji ukrep je Kitajska predstavila minuli petek, ko je napovedala, da bo kitajska centralna banka z 20. januarjem zvišala mejo za obseg sredstev, ki jo morajo imeti kitajske banke v rezervi. Od četrtka naprej bodo morale kitajske banke delež rezerv v skupnih vlogah povečati za 0,5 odstotne točke.

Podatke o gospodarski rasti in o inflaciji je že v sredo objavila Televizija Phoenix s sedežem v Hongkongu, ki se je sklicevala na vire s kitajske centralne banke.

Ne spreglejte