Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2011,
15.32

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 4. 2011, 15.32

7 let, 2 meseca

Kebe odstopil z mesta nadzornika Pivovarne Laško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z mesta člana nadzornega sveta Pivovarne Laško je odstopil predstavnik zaposlenih Andrej Kebe. Skupina Pivovarna Laško je sicer v letu 2010 ustvarila 25,8 milijona evrov čiste izgube.

Kebe je svoj odstop napovedal že 16. marca, a so se nato dogovorili, da bo odstopil po potrditvi revidiranega poslovnega poročila za leto 2010 na nadzornem svetu. Že prihodnji teden naj bi svet delavcev predlagal novega člana za nadzorni svet. Odstopil je tudi predsednik nadzornega sveta Z mesta predsednika in člana nadzornega sveta je v četrtek sicer odstopil tudi Marjan Mačkošek, in sicer zaradi različnih pogledov na imenovanje nove članice uprave Mirjam Hočevar. Hočevarjeva, ki je bila finančna direktorica Pivovarne Union, je v nadzornem svetu zamenjala Roberta Šego. Ta je odstopil sredi marca zaradi subjektivnih in objektivnih vzrokov. Zaposleni pozivajo k odločitvam v korist podjetja Zaposleni v Pivovarni Laško so vlado in lastnike družbe pisno pozvali, da se prenehajo igrati s premoženjem davkoplačevalcev in njihovimi delovnimi mesti ter sprejmejo odločitve, ki bodo v korist podjetja in njegovega razvoja. "Lastniška struktura je jasna in preko državnih bank in Kada imate vse možnosti," so poudarili.

Zaposleni v laški pivovarni so pismo naslovili na premiera Boruta Pahorja, ministra za finance Franca Križaniča, ministrico za gospodarstvo Darja Radić, predsednika uprave Kapitalske družbe (Kad) Boruta Jamnika in predsednika uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) Boža Jašoviča.

Kot so zapisali, z začudenjem in zaskrbljenostjo spremljajo medijske informacije in dezinformacije glede morebitnih prodaj deležev v pomembnih gospodarskih družbah, pri čemer izpostavljajo spreminjajoči se načrt prodaje deleža v Mercatorju, informacije o dokapitalizaciji Pivovarne Laško in pismo uprave Mercatorja o skupni prodaji večinskega paketa delnic trgovca.

"Vse skupaj spominja na prodajanje megle javnosti" "Medtem pa odstopajo člani uprave in nadzorniki. Vse skupaj pa v času, ko Pivovarna Laško nujno potrebuje sanacijo in svež denar. Pa naj bo iz prodaje, dokapitalizacije ali z reprogramom kreditov," navajajo zaposleni. Kot dodajajo, vse skupaj spominja na prodajanje megle javnosti, dokler ne bodo podjetja iz skupine Pivovarna laško dokončno shirala in jih bo nekdo na pol zastonj enega po enega pokupil, pri čemer zaposlene skrbi, da je kupec s strani lastnikov že izbran.

Zaposleni ne bodo več stali križem rok Zaposleni v pismu, ki ga sicer niso podpisali z imeni, poudarjajo, da ne bodo več stali križem rok in nemo opazovali, kako se uničujejo uspešna podjetja.

Kot priznavajo, se je Pivovarna Laško resda znašla v visokih dolgovih in izredno zahtevni likvidnostni situaciji, vendar pa je v zadnjem letu predstavila lastnikom in upnikom nemalo izvedljivih rešitev za izhod iz nastalega položaja. Tem predlogom pa ni nihče ni namenil nobene pozornosti, "morda pa se nekateri med vami z možnimi rešitvami za podjetja sploh niste ukvarjali". "Vse, kar se je v zadnjem času dogajalo, je po našem mnenju navadno motoviljenje zato, da se v zvezi s sanacijo ne bi zgodilo nič konkretnega!" menijo.

Naslovnike pisma pozivajo, da se v dobro slovenskega gospodarstva takoj prenehajo ukvarjati s problemi, ki jih je v teh časih v državi preveč, na način da ustvarjaje nove. "Glede na zmedene informacije, ki so pricurljale v javnost, se lahko tudi upravičeno sprašujemo, koliko vam dejansko pomeni 2000 delavk in delavcev skupine Pivovarne Laško ter naša delovna mesta," poudarjajo.

Pozivajo k odločitvam v korist Pivovarne Laško Zaposleni zato pozivajo k odločitvam v korist Pivovarne Laško. "To je najmanj, kar lahko delavci pričakujemo od odgovornih lastnikov, in najmanj, kar davkoplačevalci pričakujemo od tistih, ki v našem imenu upravljajo naše premoženje," poudarjajo in dodajajo, da naj naslovniki pisma, če problema niso sposobni ali voljni rešiti, raje "svoje dobro plačane službe" prepustijo tistim, ki bodo tega voljni in sposobni.

Od naslovnikov pisma zaposleni v pivovarni pričakujejo obisk v Laškem, kjer bi jim iskreno povedali, ali se bodo do družb skupine Pivovarna Laško v prihodnje obnašali kot odgovorni lastniki, in jim predstavili konkretne načrte v zvezi s podjetjem. "Če pa boste na to pismo odgovorili, da nimate vzvodov za odločitve, ki jih od vas pričakujemo, bomo to razumeli kot samo še dodatno sprenevedanje," poudarjajo.

Nadzorniki soglašali z nadaljnjo prodajo Mercatorja Nadzorniki Pivovarne Laško so na četrtkovi seji soglašali, da se nadaljuje s prodajo skoraj četrtinskega deleža v Mercatorju in ostalih družb skupine Pivovarna Laško skladno s strategijo, ki jo je pripravila uprave pivovarne, je Pivovarna Laško sporočila prek spletnih straneh Ljubljanske borze.

Prav tako so nadzorniki potrdili in sprejeli revidirano letno poročilo Pivovarne Laško in skupine Pivovarna Laško za leto 2010, ki bo tudi javno objavljeno.

Časnik Finance je v četrtek poročal, da Pivovarna Laško ne bo prodala skoraj četrtinskega deleža v Mercatorju, saj naj bi bila že dogovorjena dokapitalizacija pivovarne v višini 100 milijonov evrov. Ta denar naj bi prispevali Orbico, Panvita in zdajšnji lastniki pivovarne, med njimi tudi Kapitalska družba (Kad), ki je sedemodstotna lastnica pivovarne, in banke.

V Pivovarni Laško so povedali, da omenjene dokapitalizacije za zdaj ne morejo komentirati, predsednik slovenske vlade Borut Pahor pa je na novinarski konferenci po seji vlade povedal, da so na Kadu pristojni, da se odločijo, kaj je za narodno gospodarstvo koristno.

Za dokapitalizacijo naj bi bila sklicana skupščina delničarjev, predlog pa bodo morali delničarji potrditi s 75 odstotki. Če bo dokapitalizacija uspešna, potem ne bo novega kroga prodaje Mercatorja s strogimi pogoji za potencialne kupce in prodaja Pivovarne Laško, za katero so se banke že začele dogovarjati, ne bi bila več aktualna.

Ne spreglejte