Kdo so ljudje, ki so privatizirali prvo državno banko v Sloveniji?

Včeraj so prodajo druge največje slovenske banke predstavili predstavniki treh institucij: SDH kot prodajalec ter Apollo in EBRD kot kupca. Predstavljamo njihove ključne ljudi.
Kdo so ljudje, ki so privatizirali prvo državno banko v Sloveniji?
Matej Pirc, predsednik uprave SDH Ekonomist, ki je v torek na državni strani podpisal prodajo NKBM Američanom, se je z ZDA strokovno prvič srečal pred 15 leti. Takrat v diplomskem delu z naslovom Trg kapitala v ZDA. Poslovne izkušnje je Matej Pirc od leta 2005 nabiral v Mercatorju. Območje JV Evrope, lahko o tistem obdobju preberemo v njegovem uradnem življenjepisu. Nekaj klikov več razkrije, da je kot prokurist hčerinske družbe Mercatorja delal v Bosni in Črni gori, nato je bil direktor najboljšega soseda v Makedoniji. Spomladi 2013 je prišel na čelo SOD, po preobrazbi tega v SDH pa je postal šef uprave krovnega državnega holdinga. Njegovi nalogi sta krmarjenje z državnimi kapitalskimi naložbami in prestrukturiranje državnih družb. NKBM je šesta naložba, ki jo je pod Pircem dobila novega lastnika. Pirc skozi besede tistih, ki ga poznajo: deloholik, natančen, korekten do sodelavcev.
Matej Runjak, član uprave SDH Tednik Mladina ga je zaradi njegove vloge pri vladno napovedani privatizaciji novembra lani razglasil za prodajalca leta. Po izobrazbi je ekonomist, ima tudi MBA iz menedžmenta. Svojo kariero je začel v Vegradu kot vodja financ, nato je skočil v borzne vode v skupino Poteza, nato pa še v bančne vode v frankfurtsko izpostavo NLB, pa čeprav je lastnica NLB naročila zaprtje LHB banke. Doma sta se mu rodila dvojčka, zato je takratnega predsednika uprave LHB Boruta Staniča po dobrem letu prosil, ali se lahko vrne domov. Priložnost se mu je ponudila, ko ga je v kabinet povabil takratni finančni minister Janez Šušteršič. Runjak je dinamična polovica dvojca na čelu SDH, aktiven in pragmatičen, vedo povedati ljudje okoli njega.
Robert Senica, predsednik uprave NKBM V upravi štajerske banke je natanko eno leto, centralna banka mu je namreč licenco podelila 8. julija lani. Predsednik uprave je postal prvega marca letos, ko je nasledil Aleša Hauca, ki je zaradi zdravstvenih težav odstopil. Po raziskavi Mira Klineta je med 60 analiziranimi slovenskimi družbami NKBM po ugledu na predzadnjem mestu. Svojo poslovno kariero slovenskega bankirja je Robert Senica leta 2000 začel v Banki Celje, njen največji lastnik je še vedno NLB, čeprav se je dolgo o nakupu odločala Societe Generale oziroma SKB. Leta 2007 je v Celju zamenjal svojega delodajalca in se zaposlil pri Hypo Leasingu. Po zamenjavi uprave, proti kateri so zdaj sproženi kazenski in odškodninski postopki, je v banki postal direktor prodaje in prokurist Hypo Leasinga. Leto 2013 je začel kot predsednik uprave Poštne Banke Slovenije, ki spada v skupino NKBM, kjer je vztrajal poldrugo leto.
Nick Tesseyman, EBRD Je menedžer na Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD). Svojo kariero je začel pri banki Barclays v Londonu, EBRD pa se je pridružil leta 1996, da bi razvil programe posojil za majhna podjetja, zlasti v Rusiji. Leta 2006 je odšel v Merrill Lynch, kjer je bil direktor v oddelku za investicijsko bančništvo, po dveh letih pa se je vrnil na EBRD. Je državljan Velike Britanije, diplomiral je na univerzi v Oxfordu.
Gernot Lohr, Apollo Osem let je delal kot finančni svetovalec pri Goldman Sachs&Co. v New Yorku. Zaposlen je bil tudi pri podjetjih McKinsey&Company in B. Metzler Corporate Finance v Frankfurtu. Apollu se je pridružil leta 2007. Dela kot neizvršni direktor pri RiverStone Insurance in Brit Insurance Holdings. Od lani je tudi neizvršni direktor Brit PLC, od januarja je direktor družbe Companhia de Seguros Tranquilidade, vodi tudi družbi Athene Re in Athene Holding. Diplomiral je na univerzi v nemškem mestu Karlsruhe iz ekonomije in inženirstva, končal je tudi MBA na MIT.
Aparna Rao, EBRD Finančna analitičarka je magisterij opravila na univerzi v Strathclydeju v Glasgowu na Škotskem. V postopku privatizacije NKBM je delovala na strani EBRD.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.