Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2015,
21.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Apollo Telekom Slovenije Aleksandar Vučić Borut Jamnik NKBM Sberbank

Četrtek, 10. 12. 2015, 21.16

6 let, 6 mesecev

Kdo so Američani, ki kupujejo podjetja v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po nakupu že druge banke v Sloveniji bo sklad Apollo skupaj s Telekomom Slovenije morda kupil srbskega državnega telekomunikacijskega operaterja. Odločitev bo znana danes.

Včeraj je ameriški sklad Apollo kupil slovensko podružnico banke Raiffeisen, ki se iz Slovenije umika. V začetku leta se je isti sklad dogovoril o nakupu Nove kreditne banke Maribor (NKBM) za 250 milijonov evrov, ki pa se je zaradi odlašanja s prodajo beograjske podružnice zavlekel.

Apollo se zanima tudi za nakup slovenske podružnice Sberbank, s čimer poleg Nove Ljubljanske banke in Abanke postaja eden od treh glavnih igralcev na slovenskem bančnem trgu.

Apollo bi vlagal tudi v telekomunikacije Sklad je v konzorciju s Telekomom Slovenije in Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) za nakup 78-odstotnega deleža Telekoma Srbije ponudil 1,2 milijarde evrov, so poročali srbski mediji, Finance pa, da je konzorcij ponudil okoli 1,4 milijarde evrov. Srbski premier Aleksandar Vučić je odločitev že dvakrat zaporedoma prestavil na naslednji dan. Včeraj je Vučić zatrdil, da bo srbska vlada odločitev sprejela danes.

Američani upravljajo 148 milijard evrov Svetovno naložbeno podjetje Apollo Global Management, ki s svojimi hčerinskimi družbami upravlja 148 milijard evrov vredno premoženje vlagateljev, je eno največjih na svetu. S sedežem v New Yorku deluje že 25 let, njegov ustanovitelj in prvi mož je ameriški milijarder Leon Black. V Evropi, kjer so prve naložbe izvedli leta 2000, delujejo iz Londona, Frankfurta in Luksemburga, pisarne pa imajo tudi drugod po svetu.

Podjetjem povečujejo vrednost in jih prodajajo z dobičkom Med vlagatelji sklada, ki je imel v preteklem desetletju 30-odstotno predvideno rast na letni ravni, so uglednejši svetovni pokojninski skladi in ustanove, njihove naložbe vključujejo tehnološka, industrijska, medijska in trgovska podjetja. Služijo s tem, da podjetja kupijo po neki ceni, jim v petih do desetih letih povečajo vrednost, nato pa z dobičkom prodajo. Njihova tri glavna področja so zasebni kapital, posojila in nepremičnine.

Apollo se v zvezi s Telekomom Slovenije ne pojavlja le kot slovenski partner pri nakupu srbskega, temveč se je po umiku Cinvena omenjal tudi kot mogoči kupec slovenskega državnega telekomunikacijskega operaterja. Srbski dnevnik Novosti, ki je konec oktobra poročal o Apollovi ponudbi 1,2 milijarde evrov za srbski Telekom, je omenil, da nameravajo Američani srbski Telekom oplemenititi in nato prodati nemškemu Deutsche Telekom. Spletni medij Portal Plus pa je poročal, da bi Apollo v skupno podjetje, ki želi kupiti Telekom Srbije, prispeval kupnino, Republika Slovenija pa Telekomove delnice kot stvarni vložek.

Ne spreglejte