Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 9. 2019,
8.54

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,07

28

Natisni članek

Adria Airways

Petek, 20. 9. 2019, 8.54

4 leta, 7 mesecev

Kdo je zasegel letala? Domnevni rešitelj Adrie.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,07

28

Adria Airways | Foto STA

Foto: STA

Zdaj je tudi uradno: na javni agenciji za civilno letalstvo so danes zjutraj potrdili, da je Adria Airways ostala brez dveh letal Bombardier CRJ900, ki ji jih je zasegla lizinška družba. Zaposleni na Adrii Airways so medtem pred upravno stavbo podjetja izvedli simbolični protest.

Na agenciji so pojasnili, da so včeraj ob 16. uri izdali ustno odločbo Adrii Airways o prepovedi izvajanja letalskih operacij z dvema letaloma zaradi odpovedi najemnih pogodb in posledično izbrisa najemnika Adrie Airways iz registra zrakoplovov kot uporabnika navedenih letal.

Neuradno so Adrii zasegli še tretje letalo, ki je bilo na Brniku na popravilu. Letalo naj bi usposobili za letenje, nato pa so ga na zahtevo lastnika prepeljali v Maastricht.
Adria Airways
Novice Adrii zasegli prva letala, vrstijo se odpovedi poletov

Kot so pojasnili, je Adria omenjeni letali najemala od irske družbe Trident Aviation Leasing Service. Ta je del skupine Falko, ki ima v lasti tudi irskega nizkocenovnega prevoznika CityJet in je med največjimi upniki Adrie. Prav Falko je bil tisti, ki so ga v Adrii v zadnjih tednih predstavljali kot skorajšnjega rešitelja največjega slovenskega letalskega prevoznika.

Holger Kowarsch, glavni direktor Adrie | Foto: STA , Holger Kowarsch, glavni direktor Adrie Foto: STA , Kot smo razkrili na Siol.net, je glavni direktor Adrie Airways Holger Kowarsch v tem in prejšnjem tednu obiskal več državnih institucij in jih je prepričeval, naj mu pomagajo z državnim poroštvom, sicer bo Adrii zmanjkalo denarja za plače. V rokah je imel celo pismo o nameri družbe Falko, ki naj bi vstopila v lastništvo Adrie. Toda predstavniki države mu niso verjeli.

Adria Airways
Novice Je to konec? Adrii bo zmanjkalo denarja za plače.

Večina stečajev letalskih družb v zadnjih nekaj letih se je začela ravno z zasegom letal, saj je to prevoznikom onemogočilo izvajanje njihovih operacij.

Adria zagotavlja: preostala letala so varna

"Agencija bo pisno odločbo v zvezi z navedenim izdala v petih dneh. Na pobudo odgovornih v Adrii so se vodstvo in nadzorniki agencije včeraj pozno popoldan sestali z vodstvom Adrie. Na omenjenem sestanku so predstavniki Adrie agencijo seznanili s trenutno situacijo oziroma dogajanjem v družbi in naknadno tudi pisno zagotovili, da so njihove letalske operacije s preostalimi letali, vpisanimi na spričevalo letalskega prevoznika, varne," so pojasnili na agenciji.

Postopki, ki jih agencija trenutno vodi v zvezi z letalskim prevoznikom, torej odvzem licence za letenje, "tečejo naprej neodvisno od trenutnega dogajanja v družbi".

Adria ima trenutno v floti 16 letal, vendar številna od njih skupaj s posadko oddaja v najem drugim letalskim družbam in si tako pomaga izboljšati poslovanje. Zato bo zaseg oziroma prizemljitev dveh letal bombardier CRJ900 za Adrio pomenila velik udarec.

Ni izključeno, da bo v prihodnjih dneh ostala še brez nekaterih drugih letal. Po neuradnih informacijah naj bi lastniki letal Airbus, ki jih najema Adria, preverjali, ali v Ljubljani ustrezno skrbijo zanje. V skrajnem primeru bi lahko odpovedali lizinške pogodbe. Pojavljajo se tudi že informacije, da je Adria ostala brez nekaterih drugih letal.

Ob tem velja opozoriti tudi na dogajanje v Švici. Tamkajšnji letalski prevoznik Swiss, ki od Adrie najema letala, je minuli konec tedna neposredno okrivil Adrio za odpoved 14 letov, ko so se vsule pritožbe prizemljenih potnikov v Luganu.

Medtem so se odzvali iz Adrie Airways, kjer pravijo, da se soočajo z zahtevnimi poslovnimi razmerami, "zato poslovodstvo družbe intenzivno išče rešitve, ki bi družbi omogočile stabilnejše poslovanje."

Dodajajo, da si prizadevajo, "da vse letalske operacije izvedemo po predvidenem voznem redu." Potnikom svetujejo, naj spremljajo aktualne potovalne informacije na njihovi spletni strani.

Protest pred upravno stavbo

Piloti in kabinsko osebje so se medtem ob 12. uri zbrali pred upravno stavbo Adrie Airways in izvedli spontani protest. Odzvali so se tudi na ministrstvu za infrastrukturo. Kot so pojasnili, nimajo vzvodov za pomoč Adrii Airways, ker ta ni v državni lasti. 

"Naša ključna skrb v tem trenutku je, da je zagotovljena maksimalna varnost njenih letalskih operacij," so zapisali. V primeru prenehanja obratovanja Adrie Airways bo ministrstvo odgovorno, da zagotovi povezljivost Slovenije z zunanjim svetom tudi prek letalskih povezav, zato so pripravili "zakonski predlog, ki bo, če bo to seveda potrebno, omogočil subvencioniranje nekaterih letalskih linij," piše STA.

Adria Airways
Novice Začetek konca? Adria pred odvzemom dovoljenja za letenje.
Adria Airways
Novice Sodni izvršitelji in policija nad letalo Adrie, let odpovedan
Ne spreglejte