Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
13.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ivan Zidar SCT

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 13.50

6 let, 6 mesecev

Kdo je Ivan Zidar?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kariera nekdanjega prvega moža podjetja SCT Ivana Zidarja je bila polna vzponov, padec pred štirimi leti pa je bil klavrn, saj se je končala zgodba človeka, ki je skoraj štiri desetletja vodil SCT.

Na čelo tedanjega podjetja Slovenija ceste se je Zidar povzpel že davnega leta 1974, ko je bil star 36 let. Nekaj let pozneje je postal šef SCT-ja, družbe, ki je nastala iz več podjetij, zdaj pa je pristal v osebnem stečaju.

Najuspešnejše obdobje SCT-ja so bila 80. leta prejšnjega stoletja, ko je imelo podjetje zaposlenih več kot 11 tisoč ljudi. Bil je največji gradbinec v tedanji Jugoslaviji, ogromno projektov je končal tudi v tujini, predvsem v Libiji in Iraku. Prvič se je SCT znašel v težavah ob propadu Jugoslavije, ko je izgubil velik domači trg, število zaposlenih se je zmanjšalo na tri tisoč. Nov zagon je podjetje dobilo le nekaj let pozneje, ko se je začela gradnja slovenskega avtocestnega križa, na katerem je bil prav SCT največji izvajalec.

Obvod za plačila v trgovini z orožjem Po pisanju Večera je njegova mreža okrog SCT-ja v 90. letih služila kot obvod za plačila v trgovini z orožjem, v zameno pa je Zidar v naslednjih 15 letih lahko nastavljal ministre in direktorje državnih firm, gradil bunkerje za vojsko in kapelice za Cerkev. Pri gradnji avtocest naj bi pod njegovo režijo izginilo od tri do štiri milijarde evrov.

Uspešna pot se je začela lomiti leta 2007, ko je izpeljal menedžerski prevzem podjetja, na dan pa so že pred tem začele prihajati številne nepravilnosti. Od afere disketa do zemunskega sporazuma in vse do aretacije v aferi Čista lopata, ko je zaradi številnih drugih mahinacij vse pogosteje obiskoval sodišča, tudi v Nemčiji.

Začetek konca je bil ob izbruhu finančne in gospodarske krize, ko se je polmilijardna realizacija leta 2008 v prihodnjem letu prepolovila. Novih infrastrukturnih projektov, prek katerih bi Zidar rešil svoj imperij, ni bilo, več kot očitno pa se je reševanja SCT-ja lotil prepozno. Še slabo leto pred dokončnim stečajem leta 2011 je na glas razlagal, da se bo vnovič rešil. Očitno je vse stavil na nov prodor v Libijo, ki jo je obiskal skupaj s Pahorjevo vladno delegacijo in ko se je rokoval z libijskim samodržcem Moamerjem Gadafijem. Posel je padel v vodo. Tako kot je Gadafi padel s prestola, tako se je SCT dokončno potopil.

Ne spreglejte